Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон към РСМ: Изборът е ваш, в Скопие протестират

| обновено на 07.07.22 в 19:29
Протестиращите горят плакат със снимки на политици от Северна Македония, които подкрепят френското предложение, Скопие, 6 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер се провежда поредният протест в Скопие срещу т.н. "френско предложение" за начало на европреговори на Македония. Демонстрацията отново е подкрепена от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Френското предложение беше разгледано на закрито правителствено заседание, като кабинетът реши то да бъде изпратено в парламента. Там документът ще бъде разгледан и ще бъдат направени заключения, съгласно процедурите на институцията, съобщават от правителствената пресслужба в РСМ. 

"Проектът за Преговорна рамка е внесен в Събранието на Република Северна Македония, документът ще бъде представен на депутатите, но заседание по тази точка не е насрочено за тази вечер", съобщи пресслужбата на парламента, цитирана от МИА.

На пресконференция по-рано днес вицепремиерът Артан Груби изрази мнение, че зад размириците в Скопие през последните дни стоят действия на чуждестранни агенти, действащи в Македония и назова директно русия: "Руската ръка в Северна Македония е много дълга и това го гледаме всеки ден от протестите, които се развиват в Скопие".

При снощната демонстрация, при която отново се стигна до напрежение и стрелба, президентът Стево Пендаровски призова организаторите на проявите към отговорност и недопускане на насилие.

От вътрешното министерство в Скопие съобщиха, че е арестуван мъжът, който е стрелял с пистолет във въздуха по време на снощния протест. Той бил част от група, замерваща протестиращите, докато те са се движили от сградата на правителството към тази външното министерство.

В интервю за македонски телевизионен канал президентът на Сърбия Александър Вучич посъветва македонците да не отхвърлят френското предложение и да помислят за националните си интереси.

Вучич поясни, че Белград няма претенции към Скопие: "Не ни трябва територия на Република Северна Македония, не ни трябва език. Признаваме македонския език. Не ни трябва македонска църква. Признаваме я. Нищо не ни трябва, само добри междусъседски отношения".

Александър Вучич отбеляза, че европейският път дава по-големи възможности за привличане на инвестиции и риторично попита: "А каква е алтернативата?"

От френското посолство в Скопие публикуваха обръщение на президента Еманюел Макрон, в което се казва, че Северна Македония е изправена пред ключов исторически момент: "След 17 години кандидатски статус, страната има възможност за навлизане в активна фаза на процеса за присъединяване. Изборът е ваш", се казва в съобщението.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна