Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След катастрофата, причинена от Георги Семерджиев - думата имат експертите

Георги Семерджиев в съда
Снимка: БГНЕС

"Явно Семерджиев, за да ги прави всичките тези неща толкова дълго време, е имал усещането за безнаказаност", каза пред БНР Тодор Тодоров, криминален психофизиолог. 
Той коментира темата с разследването на катастрофата, причинена от Георги Семерджиев в центъра на София и причинила две жертви.

"Човек като Семерджиев, консултирайки се с адвокат, ще избере защитна теза, която до голяма степен да може да го оневинява и от друга страна – да може да рационализира това, което е причинил", поясни криминалният психолог.

Ако взема наркотични вещества, има голяма вероятност под тяхното влияние да не си дава сметка какво точно се случва. Ако ги е взел преди катастрофата обаче това, че е бягал, крил се е, не кореспондира с обясненията му, че не знае какво се е случило, какво прави в съдебната зала, допълни Тодор Тодоров.

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) алармира, че има сериозна опасност да бъдат увредени, прикрити и дори да изчезнат изключително важни доказателство, отнасящи се до катастрофата с участието на Георги Семерджиев. Причината е, че автомобилите-участници - джипът Audi SQ7 и таксиметровият автомобил, са оставени на открито на улицата пред СДВР, като до мястото всеки има свободен достъп. Снимка: БГНЕС

Тодоров постави въпроса какви отношения може да има младата полицайка, чието име бе намесено в случая, с лице от "активен криминален контингент с доста провинения".

"Не е добре МВР служител, когато не е по работа, да бъде в такава близка комуникация с човек от криминалния контингент, трябва да има хигиена на контактите", коментира Тодоров.

Тодор Тодоров  Снимка: Личен архив

Би могло да се проведе полиграфско изследване на полицайката, смята криминалният психолог.

"По отношение на лоялността ѝ в такава ситуация задължително би трябвало да премине на такова изследване. По отношение на това дали говори истината, също би могло да се проведе такова изследване. (…) Този млад човек явно не си дава сметка къде работи и за какво се е клел."

"Нито сме 90-те години, нито в периода 2002-2010, когато горе-долу през седмица имаше публично убийство. Различна е ситуацията", изтъкна в анализа си Тихомир Безлов, главен експерт в Програма "Сигурност " на Центъра за изследване на демокрацията.

Тихомир Безлов Снимка: Стоп кадър БНТ

"Въпросният Семерджиев очевидно е свидетел по голямо дело за наркоразпространение в София и като такъв се е ползвал с някаква протекция – първи факт, който е проблемен. Другите неща, които направиха впечатление – има специални отношения с охранители в Първо и Четвърто районно управление. Заради дилърската му мрежа работи точно с охранителни полицаи. Което е голям проблем и трябва да се види от "Вътрешна сигурност" и Инспектората на МВР какво точно са правили последните години. Не става дума просто за миене на автомобили."  

Според Безлов "трябва да се разследва, да се види дали това не са просто легенди, които в момента се произвеждат в огромни количества покрай тази колоритна фигура".

Двете мнения чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна