Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите срещу френското предложение в Скопие

Протестът в Скопие, 10 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За днес отново е обявен протест срещу т.нар. френско предложение в Скопие. Вчера демонстрацията в столицата на РСМ срещу предложението на ЕС за преговорна рамка премина без напрежение и с познатата реторика, предаде БТА.

С шествие от сградата на правителството, през министерството на правосъдието до сградата на парламента, с известния вече транспарант с надпис „Ултиматум-не, благодаря“, знамена на Република Северна Македония, и такива със звездата на Вергина и плакати "Все пак ще победим", "Спрете българизацията" и "Ние не преговаряме с фашисти".

Бившият посланик на страната Мартин Треневски беше единият от ораторите пред парламента, който заяви: "Нека разберат кървавите фашисти, че Македония няма да се предаде. Всеки македонец осъжда тази версия на френското предложение и трябва да попречим на този мрачен сценарий, който цели унищожаване на македонската нация".

Актрисата Весна Петручавска призова: "Не искам да преговарям за нещо, което е само мое. За македонския език не се преговаря. Как искате да ни смените идентичността, да ни денационализирате, да ни национализирате, не разбирам? И да, не искаме провокации, но и няма да клекнем, защото сме по-цивилизовани, и по-умни, и по-достойни".

Малко над час продължи протестът, който освиркваше всяко споменаване на имената на македонски политици, но и на френския президент Еманюел Макрон. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна