Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън заминава на близкоизточна обиколка

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън ще бъде на обиколка в Близкия изток от 13 до 16 юли.

Обиколката му ще започне от Израел, като след това планира да се срещне с палестински лидери на Западния бряг, преди да се отправи към саудитския град Джеда за разговори с престолонаследника Мохамед бин Салман и други арабски лидери, събрани за регионална среща на върха. За някои директния полет на президента от Тел Авив до Джеда е сигнал за  напредъка в отношенията между Саудитска Арабия и Израел.

Разбира се критиците не пропуснаха да осъдят решението за среща между Байдън и Мохамед бин Салман след бруталното убийство в Истанбул на живеещия в изгнание саудитски журналист Джамал Хашоги през 2018 г.

Според наблюдателите обаче в момент, когато Израел и някои арабски  страни показват готовност да работят заедно и обмислят сътрудничество за да изолират Иран, Байдън също се опитва да намери по-добър подход в политиката си за Близкия изток. 

В момента той повече от всякога има нужда от богатите на петрол арабски държави, включително и Саудитска Арабия, за да успее да намали цените на горивата и да се справи в някаква степен с вътрешните проблеми на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени