Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Митов: За потенциалните връзки на Семерджиев с прокуратурата нищо не се чува

Основното занятие и на МВР, и на прокуратурата ще е да прикриват собствените си следи, ако се окаже, че е имал връзки и с двете институции, смята журналистът

Цветя на мястото на жестоката катастрофа, причинена от Георги Семерджиев, която отне живота на две млади жени.
Снимка: БГНЕС

"Ще се окаже, че две млади жени стават жертва на тоталната некомпетентност и компрометираност на двете основни институции, от които зависи разследването в България. Този случай катализира разкрития, които всички знаем по принцип."

Това каза пред БНР Борис Митов, криминален и съдебен репортер от "Свободна Европа".

Журналистът подчерта, че седмица след катастрофата все още няма резултат от кръвните изследвания на Георги Семерджиев, който причини катастрофата на бул. "Черни връх" с две жертви.

Семерджиев е свидетел по значимо дело на Специализираната прокуратура срещу наркогрупа с над 40 подсъдими, поясни Митов.

"Възможно ли е един човек, който има този профил и лайфстайл, да бъде свидетел, да прави всичките тези неща, накрая да се случи това, което се случи и седмица по-късно ние да не знаем имал ли е наркотици в организма си по време на тази катастрофа?"

На мястото на катастрофата, причинена от Георги Семерджиев, 6 юли 2022 г. Снимка: БГНЕС

"Аз съм почти убеден, че този човек е на средно ниво, ако не и по-ниско, в криминалната йерархия. Слушаме последните дни много за неговите евентуални потенциални връзки с МВР, но за потенциалните му връзки с прокуратурата нищо не се чува. Освен че е бил прокурорски свидетел, нищо не знаем", посочи Борис Митов.

"Ако този човек се окаже, че е имал стабилни връзки и в двете институции, докато се опитват едната да не прикрие другата, основното занятие и на двете ще е да прикриват собствените си следи."

Митов отправи въпрос какви правомощия има военно-окръжен прокурор да разследва катастрофа, визирайки присъствието на местопроизшествието на Адалберт Кръстев, заснето от телевизионните камери.

"Ясен Тодоров (заместник-директор на Националната следствена служба  - бел. ред.) го коментира - този човек не е присъствал там на огледа, той не е участвал в служебно качество, каквито правомощия няма. Ще бъде разпитан като свидетел."

Борис Митов"Отвратителният журналистически рефлекс да се търсят близки на жертвата след катастрофа или инцидент и да се рови в живота им часове по-късно е последица от интересите насамото общество", смята журналистът, според когото "това не би могло да бъде нито обяснение, нито оправдание".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна