Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

КС: Закриването на органите на спецправосъдието не противоречи на Конституцията

| обновено на 14.07.22 в 19:00
Снимка: БГНЕС

Закриването на специализираните съдилища и прокуратури не противоречи на Конституцията. Това обяви единодушно Конституционният съд (КС). Съдиите обаче виждат противоконституционност в така наречените квоти за преназначаване на магистратите в другите съдилища и прокуратури.

Какво следва от това решение

Решението идва две седмици преди специализираните правосъдни структури да престанат да съществуват. Заради сезирането на Конституционния съд от главния прокурор Иван Гешев Висшият съдебен съвет временно спря преназначаването на спецмагистратите. Сега съдебните кадровици имат 14 дни, за да направят това.

Според днешното решение на КС обаче при въведените квоти за преназначаване на спецмагистратите в редовите съдилища и прокуратури има противоречие с основния закон.

Въвеждането на квотите беше, за да няма прекалено много струпване на спецмагистрати в Софийския градски съд и Софийския апелативен съд.

С това беше въведено изискването за определен брой магистрати, които могат да дойдат в тези съдилища. Сега обаче решението на Конституционния съд ще трябва да преобърне модела и Висшият съдебен съвет ще трябва в много кратки срокове да извърши преназначението.

На 28 юли не трябва да съществуват Специализираният съд и Специализираната прокуратура, тоест дотогава трябва да се задвижи процедурата по преназначаването. А от този ден нататък да има и прехвърляне делата и решаване на въпросите с архивите на Специализирания съд и прокуратура.

Сега съдебните кадровици имат по-малко от 10 работни дни , за да намерят място за всеки спецмагистрат. В хипотезата - много кандидати за даден съд или прокуратура, Съветът ще преценява, отчитайки оценка от атестирането, продължителност на юридическия стаж,  значимост на личните мотиви на кандидата.

Освен магистратите, ще се прехвърлят и делата им. Спецпрокурори алармираха за проблеми при прехвърлянето на стотиците преписки и досъдебни производства и поискаха удължаване на гратисния период. Такова обаче не беше гласувано.

По казуса за закриването на органите на специализираното правосъдие Конституционният съд беше сезиран от главния прокурор, според когото то не съответства на обществения интерес, накърнява принципа на правовата държава, накърнява конституционните права на гражданите и юридическите лица, ще се отрази  негативно върху наказателния процес и ще се стигне до бум на престъпността.

Тази седмица Конституционният съд се произнесе по още две искания на главния прокурор . Конституционните съдии не видяха противоконституционност в периодичното изслушване на Иван Гешев в Правната парламентарна комисия и отхвърлиха като недопустимо искането му да бъде обявено за противоречащо на основния закон  намаляването с 20 милиона лева на бюджета на държавното обвинение за тази година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.