Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Чобанов: На изслушването в НС видяхме, че нямаме главен прокурор

Снимка: личен архив

За експертизата на снимките с пачките и кюлчетата от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, както и за изслушването от Комисията по превенция и противодействие на корупцията в НС на главния прокурор Иван Гешев – Атанас Чобанов, главен редактор на BIRD.BG, Иван Бакалов от "Е-вестник" и евродепутатката Елена Йончева – разказва в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Атанас Чобанов.

"На тази комисия беше поканен главният прокурор Иван Гешев, за да отговаря на въпроси на комисията, но това, което видяхме, е, че нямаме главен прокурор, а имаме възпитаник на милиционерското училище, който си е повярвал, че е юрист. За пореден път дълбаем дъното в това, което имаме като прокуратура. Вместо да отговори на зададените му въпроси, той се впусна политически изявления – как да се тълкува Конституцията и т.н. Държа се като председател на правителствена мафия – нагло, с усещането за безнаказаност и със съзнанието, че нищо и никой не може да го помръдне. ГЕРБ и ДПС – партиите на корупцията – нормално бранеха терена си – да няма обвинения, да няма осъдени за корупция. Всяко по-конкретно говорене за техните зулуми, а по-конкретно, че в спалнята на премиера Борисов е имало пачки и кюлчета, не ги устройва и затова саботираха и внасяха шум. Просто викат "бууу" в микрофоните. Във втората част, когато изслушваха мен и колегата Иван Бакалов, те избягаха като пиленца след Иван Гешев."

Техническата експертиза на снимките

"Получихме снимките на 17 юни 2020 г. С Иван Бакалов направихме анализ на метаданните на снимките – дали има привнесено съдържание, дали са хомогенни, дали са автентични. Публикувахме го този анализ и сега отново излиза на дневен ред, защото нашата прокуратура казала, че има петорна експертиза, която твърдяла, че имало манипулации в снимките. Първо, това не е вярно. Няма петорна експертиза на прокуратурата, а има четирима експерти, които казват "Не можем да се произнесем, защото снимките не са оригинал", и един, който казва, че "имал съмнения за някакви промени в резолюцията на кюлчетата и съдържанието на чекмеджето". Но никой не е видял какъв е софтуера, с който е правена тази експертиза. Това са просто едни заключения, хвърлени ей така от трибуната на ЕП, за да създадат впечатления, че снимките са фалшиви. 

Но защо не са анализирали и видеото, на което се виждат и пачките, и кюлчетатаГолемият въпрос е кой ги е внесъл там. Дали са на Борисов, дали са на някой друг, както той твърди. Но и в двата случая прокуратурата не е стигнала до човека, който е направил снимките и който Борисов посочи като Мата Хари. Защо прокуратурата не е разпитала охраната му от НСО, които трябва да отидат на военен съд за това, което се е случило в спалнята му."

Дума срещу дума

"Въобще не е дума срещу дума експертизата на снимките. Имаме факти срещу лъжа. Фактите ние ги изнесохме. Снимките са факт, Борисов не отрича, че е сниман, как си "нанка гол", че има Мата Хари, която е внасяла пачките и кюлчетата в продължение на 3-4 четири години, защото снимките са от различни периоди. Това са фактите. Другото е бученето в микрофона. Ако така поставим нещата – дума срещу дума, то лошите печелят."

Комуникацията с прокуратурата

"Ние предоставихме файловете и оригиналните имейли, които получихме на редакционната си поща в началото на юли 2020 година. И оттогава нямаме никаква обратна връзка от прокурор Боряна Бецова от СГП, която ни поиска тази информация. Тя е печално известна като замазваща и други такива гръмки скандали. И тук трябва да кажа, че така наречените "разпределения на принципа на случайността" са доста съмнителни, защото знаем коя е фирмата, която обслужва софтуера за случайно разпределение на прокурорите. Знаем и как тя е свързана по скандален начин със съдебната власт. Затова ще пишем скоро. Но мога да кажа, че нищо случайно няма там и аз имам големи съмнения по отношение принципа на случайността при разпределението на наблюдаващите прокурори. Тя стигнала до извода, че не може да се обективизира съществуването на "правоъгълни жълти предмети" и не били установени такива, тя прекратила проверката. 

Другото смехотворно твърдение е, че имейлите, които сме им изпратили, били еднократни и изчезнали вече и не можело да се установи откъде са изпратени. Което не е вярно. Лесно е да се разбере IP адресът, от който са изпратени, просто е трябвало да попитат мобилния оператор, за да разберат от кого са изтекли снимките. Можело е всичко това да бъде установено, но вече едва ли може да се стигне до тази информация, защото минаха две години."

Прогноза

"Прогнозата ми е мрачна. Така ще си остане. Надяваме се на натиска от Европа."

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени