Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и Скопие подписват двустранен протокол, част от преговорната рамка за еврочленство на РСМ

Съвместни изявления няма да има

| обновено на 17.07.22 в 10:32
Снимка: mfa.bg

Двустранен протокол между България и Република Северна Македония, който е част от преговорната рамка за еврочленство на югозападната ни съседка, ще подпишат в София днес първите дипломати на двете държави Теодора Генчовска и Буяр Османи.

Това се случва ден след като парламентът в Скопие прие така нареченото "френско предложение", въпреки съпротивата на опозицията и протестите. Протоколът се подписва по силата на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017-та година. В него ще се впишат нови ангажименти, свързани с решаване на историческите спорове.

Предвидено бе министрите на външните работи Генчовска и Османи да дадат съвместни изявления след официалното подписване, които програма "Хоризонт" да излъчи, но впоследствие стана ясно, че пред медиите ще говори само българският външен министър.

Днешният протокол конкретизира мерките, с които Скопие да влезе реално в изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г. и на предходния протокол от 2019 г. Разписват се конкретни мерки с конкретни срокове за изпълнение.

Те се отнасят до решаване на историческите спорове, включително промени в учебниците по история, ангажименти за премахване езика на омразата. От изпълнението им ще зависи колко бързо Скопие ще напредва към ЕС.

Брюксел ще следи дали това ще се случва.

Пътната карта на френското предложение предвижда Съвета на постоянните представители в Брюксел да одобри преговорната рамка на РСМ като за това гласува и българският представител, след като двустранният протокол между София и Скопие е факт.

Страната ни ще излезе с едностранна декларация, че не признава македонски език. А Съветът ще излезе със съответна декларация, признаваща българското несъгласие.

Следва свикването на първата междуправителствена конференция, с което Албания започва реално преговори за еврочленство, но за РСМ това ще се случи едва след промени в конституцията, в които впише българите като равни на останалите части народи. След като това е факт, ще се свика втора конференция, която ще е същинското начало на преговорите за РСМ. Отварянето и затварянето на преговорни глави изисква единодушно гласуване от Съвета на ЕС. България винаги ще може да наложи вето, ако Скопие не изпълнява мерките от протокола.

Македонската страна е отказала да участва в съвместни изявления, така че към 11,30 часа се очаква брифинг само на министър Теодора Генчовска, която ще даде подробности за днешните разговори и днешния протокол.

Малко преди 10 ч днес делегацията на Скопие начело с Буяр Османи пристигна за разговорите в МВнР, които отчитат напредъка по Договора за добросъседство.

Съдържанието на този протокол няма да бъде разпространено днес – това се очаква да стане идните дни, вероятно след утрешното заседание на постоянните представители в ЕС в Брюксел.

Знае се, че документът наброява поне 10 страници и в него фигурират конкретни мерки и срокове, най-вече изчистване на историческите спорове между София и Скопие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна