Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фиксацията върху наказателната реформа е вредна и пречи"

Ивайло Дерменджиев: Промени в антикорупционния закон не късат зависимостта от прокуратурата

"Тримата големи в съдебната система имат един проблем - дълъг мандат"

Снимка: БГНЕС

"Политическата криза няма как да не се отразява върху правосъдната система. Правото и политиката са свързани, политическата система винаги влияе върху правовите инструменти… Противопоставянето между политическите сили е достигнало такова ниво, че е трудно да се постигне разумен компромис дори в рамките на разумни законодателни инициативи. Дори не се стига до дискусии, а до блокиране на дейността".

Това каза пред БНР Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.

По думите му има повече концентрация върху наказателната реформа, а в правораздаването в България наказателните дела са около 1/4 от всички.

"Фиксацията върху наказателната реформа е вредна и пречи".

И допълни, че проектозаконът за противодействие на корупцията винаги е №1 в дневния ред в правна комисия:

"Законът е важен. Но има неща, които критикуваме в него - едно от нещата, свързани със запазване на досегашния режим на конфискация, защото не винаги е в съзвучие с европейското законодателство. Разследването винаги би трябвало да бъде подчинено на прокуратурата. Нивото на кадри с определено образование, които трябва да разследват, е важно. Но дори и да е добре направен законът, въпросът е кой ще го прилага".

В предаването "Неделя 150" Дерменджиев допълни, че с промени в антикорупционния закон не се скъсва зависимостта от прокуратурата и от главния прокурор:

"Няма как това да се случи. Прокурорът е господар на законодателния процес. Всички сме се съсредоточили около фигурата на главния прокурор. И някак съдебната реформа се върти около смяната на главния прокурор и нищо друго не е важно... Тримата големи в съдебната система имат един проблем - това е дългият им мандат. 7-годишният мандат пречи и на тяхната работа, и на очакванията в обществото".

Във връзка с поредния доклад за върховенството на закона в България, оповестен от Европейската комисия, той посочи, че в него няма нищо ново.

На въпрос - има ли задкулисие в съдебната система у нас, той отговори - "вероятно, да, но се преекспонира".

Интервюто с Ивайло Дерменджиев можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна