Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължителни маски в здравните заведения в Пернишко

От 22 юли става задължително носенето на защитни маски във всички здравни заведения за болнична и доболнична помощ, в аптеките и в социалните домове и в област Перник. "Заповедта е изготвена, предстои тя да бъде съгласувана с главния държавен здравен инспектор", съобщи директорът на РЗИ д-р Александър Златанов.

Успоредно със задължителното носене на маски в здравните заведения и социални домове ще се спазват и всички противоепидемични мерки като дистанция, дезинфекция. Ръководителите на административни единици, предоставящи услуги на гражданите, като например общини, областна администрация, ще работят в условията на противоепидемичен режим, като там маските ще бъдат препоръчителни.

"Ще бъдат предоставени на мястото на входа. Всеки който прецени да си ползва такава. А вътре режимът ще бъде противоепидемичен, познат- дистанция, допускане на определен брой хора, повърхности, проветряване, дезинфекция", уточни д-р Златанов.

Макар че на този етап заболяването протича по-леко в сравнение с първите вълни, ситуацията не трябва да се подценява.

"Независимо, че смъртността е много ниска при обхващане на много хора, в абсолютно число това ще се увеличи като бройка. И затова не бива да допускаме, първо толкова силно и бързо разпространение на вируса и второто, което е, това го казва и науката, че когато той циркулира в огромна група хора има известен риск и от това да се получи някаква мутация, която не знаем в каква посока ще отиде", допълни Златанов.


По публикацията работи: Елена Тамакярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени