Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят Националния план за борба с рака до 2030 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Здравните власти се очаква да представят днес Националния план за борба с рака до 2030 година.

За проекта ще говорят министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, представители на Българското онкологично научно дружество, организации на лекари и пациенти, и фармацевтични производители.

В предаването "Преди всички" макроикономистът Аркади Шарков от ЕКИП коментира, че на днешното събитие трябва да бъде обсъдено и финансирането на този план:

"Националният план за борба с рака е до 2030 година, т.е. остойностяването на активностите и разглеждане на възможностите за тяхното финансиране ще бъде обсъдено на срещата днес. Целта на тази среща е да се подчертае и да се фокусира върху това, че трябва  да има широка приемственост в сферата на здравеопазването. Което значи да не дойде някое друго правителство, което да промени или отмени, или измени до такава степен приоритетите и финансирането им, а каквото се заложи - да има яснота за тези, които ще изпълняват тези цели и дейности в следващите 10 години - да има яснота в какви рамки ще бъдат постигани заложените цели. Нужен е детайлен график. Има план, следва управляващите да кажат в какви граници можем да се разпрострем за неговото финансиране".   

Интервюто на Лора Търколева с Аркади Шарков в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Аркади Шарков

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени