Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клавирно дуо "Атмосфери" гостува в "Предаване без име"

Александра Дичева и Мила Михова
Снимка: Аделина Александрова

В разгара на лятото, на прага на заслужената и дългоочаквана ваканция, в студиото на "Предаване без име" посрещаме не един, а цели двама специални гости, при това, както се казва, "в комплект". Това са очарователните и талантливи възпитанички на проф. Борислава Танева – Александра Дичева и Мила Михова, обединени под името клавирно дуо "Атмосфери".

Срещата с тях е като глътка чист кислород – те носят цялата свежест и очарование на младостта и в същото време са впечатляващо скромни и непосредствени. Заедно са от 2017-а година, имат редица награди и прояви и вече са успели да си извоюват завиден авторитет в професионалните музикални среди и сред слушателите. А първият им самостоятелен рецитал, състоял се на 22 юни т.г. в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици" буквално взриви публиката в камерна зала "България". Органичност, вътрешно единство и завладяващо вдъхновение и устрем – това са само част от безспорните качества на дуото, които будят възхищение и за кратко време ги превърнаха в любим на мнозина камерен ансамбъл.

Александра Дичева, Мила Михова и Аделина Александрова
Всъщност, Александра и Мила са нещо много повече от клавирно дуо – извън сцената те са и колежки, приятелки, почти сестри, както на шега се наричат. Имат много планове и мечти, но в момента са се зарекли да почиват и да "презаредят батериите", за да могат с нови сили да се впуснат в наситения с планове и проекти нов концертен сезон.

Кои са Мила Михова и Александра Дичева, как са започнали да свирят на пиано и как съдбата ги е свързала в едно цяло – за всичко това ще научите от разговора ми с двете музикантки тази събота, 23 юли, от 11 часа. Ще звучат и техни изпълнения – документални записи от рецитала им, състоял се на 22 юни т.г. в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици".

Част от интервюто можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки: Аделина Александрова
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна