Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Христов: Здравни грижи за бежанците има

Снимка: Pixabay

Лични лекари отказват да записват украински бежанци за свои пациенти. Хиляди бежанци от Украйна са преминали от началото на войната досега в Дома на Украйна в квартал "Чайка” във Варна, всички те са намерили подслон и са получили хранителни продукти, но се оказва, че не могат да се възползват напълно от здравеопазването ни. Това коментира преди дни в Световния ден на бежанците Полина Станчева, която е дежурна от първия ден в дома.

“Според мен не бива да се изпада в такива крайности, здравни грижи има. Тези хора не са останали на произвола на съдбата, да, има много проблеми. От много места чувам, че пациенти, които са записани, са обиколили няколко колеги и са били върнати, но така или иначе здравни грижи има“, казва в “Нашият ден“ д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар, и допълва:

Най-лесно е на такава ситуация да сложим етикет на колегите “вие сте лоши хора“, “лоши лекари“ – все някой ще се намеси в разговора със споменаване на Хипократовата клетва. Факт е, че бяхме поставени в една ситуация с изключително много неразбории около здравните грижи за тези хора.

И за колегите, които и без това сме претоварени до краен предел с текущата си работа, с неудачите и проблемите относно текущата електронизация на системата на здравеопазването, по-лесно някак идва просто да върнат пациентите, отколкото да се натоварят с допълнителни проблеми. В началото имаше проблеми още с регистрацията, докато получат лични документи, след това получиха документите и им беше казано, че всичко е наред и че може да се запишат при лекар. Идват при нас, а от документите им не излиза, че са здравноосигурени. По-скоро трябва да се търси коренът на проблема, а не да се слагат етикети.“

Лекарствата за хронично заболяване

“Проблемите бяха с т.нар. "скъпоструващи лекарства" по протокол на Здравната каса. И тези проблеми бяха съвсем логични, защото, за да получи един пациент подобни лекарства в България, той трябва да мине през определена бюрократична пътека, трябва да бъдат изпълнени определени стъпки, а украинските бежанци по чисто технически причини нямаше как да минат през тези стъпки, те нямаха необходимата документация, което създаде един куп разправии през отделните нива на системата, макар и трудно, нещата влязоха в някакви рамки“, посочва още той.

Бежанците от Украйна

“Проблемът с ваксинациите на бежанците е по-общ – със стандартните ваксинации на децата. Затова нещо алармираме общопрактикуващите лекари още от самото начало, още в края на февруари, началото на март поставихме проблема“, посочва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени