Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холцман: ЕЦБ "може би трябва да се примири с умерена рецесия" в еврозоната

Роберт Холцман, член на ЕЦБ и гуверньор на Австрийската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка "може би трябва да се примири с умерена рецесия", за да спре ценовия натиск, ако види, че инфлационните очаквания се покачват, заяви гуверньорът на Австрийската централна банка Роберт Холцман в интервю за ORF, цитиран от агенция Блубмърг.

Миналата седмица Франкфурт повиши основните лихвени проценти с 50 базисни пункта за първи път от 11 години насам в опит да овладее ускоряващата се инфлация.

Всяка следваща стъпка на Европейската централна банка зависи от данните, коментира австрийският гуверньор Роберт Холцман. Именно на тях ще бъде базирано решението на Франкфурт каква ще бъде следващата стъпка за покачване на лихвите през септември, като според Холцман тя може да бъде нови 50 базисни пункта нагоре, "повече или по-малко". По думите на банкера Франкфурт може да се наложи да се примири с "умерена рецесия", но "се надява това да не е необходимо".

"Икономиката ще нараства по-слабо, прогнозите сочат в тази посока, което ни кара да бъдем в известна степен предпазливи. Ще видим през есента каква е икономическата ситуация. Тогава вероятно можем да решим дали да вдигне лихвите отново с 50 базисни пункта или с по-малко", отбеляза той в интервюто си за австрийската медия.

"ЕЦБ се стреми да предотврати налагането на по-високи инфлационни очаквания сред широката общественост", отбеляза още той.

Според прогнозите на Европейската комисия Естония и Литва вече са в рецесия.

Проучване на Блумбърг сред икономисти, направено малко преди заседанието на ЕЦБ миналата седмица, показа, че вероятността от рецесия в еврозоната се е увеличила от 30% до 45% през юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!