Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Костадинова стреля за медал при 43 градуса в Нови Сад

Олимпийската вицешампионка по спортна стрелба Антоанета Костадинова спечели три медала от турнира по спортна стрелба от веригата Гран при в Нови Сад. Състезателката на Христо Христов спечели две златни (на 10 метра въздушен пистолет и на 10 въздушен пистолет с Кирил Киров - микс) и едно сребърно отличие (на 25 м малокалибрено оръжие).

„Условията бяха кошмарни. Аз на такива температури не съм стреляла никога в живота си. Беше около 43 градуса. Сутринта беше прецизната стрелба, на обяд в най-голямата жега беше бързата, а за капак финала се проведе в 15.00 часа. Тогава не можеше да се диша нормално. На пушка няколко състезателки колабираха и идва лекарски екип да ги свестява. На мен на последните две серии ми стана лошо във финала. Молех се този финал просто да приключи за да вземем някакви мерки да се освестим. Въпреки че във финала не можах да дам всичко от себе си, в квалификацията резултата ми е повече от задоволителен – 590 точки. Това е супер резултат и ти гарантира финал на всяко състезание.

Днес се навършва точно една година след като Антоанета спечели сребърното отличие на олимпийските игри в Токио.

„Емоциите все още са така силни. Малко по-осъзнато е всичко в главата ми. Вече има съжаление за последния изстрел. То се появи няколко месеца след спечелването на медала. Реално аз тогава не осъзнавах какво съм загубила, по скоро се радвах на това, което съм спечелила. С умиление си спомням този ден и тези минути във финала, когато се решаваше този медал“, върна се назад във времето Костадинова.

„Този последен изстрел толкова пъти след това го изстрелвах в съзнанието и в мислите си. Всеки път беше 10. Определено осъзнавам, че можеше да бъда олимпийска шампионка. Олимпийска вицешампионка не е лошо, но не е като олимпийска. В главата ми има и радост и съжаление. И все пак може би надделява радостта, защото знам какво ми костваше всичко това. Този медал се яви като една награда за положения труд и за всичките нерви, които сме изхабили през тези години“

След кратка почивка Антоанета Костадинова започва подготовка за европейското първенство през септември, което е първото състезание, на което ще се раздават квоти за олимпийските игри в Париж през 2024 година.

Олимпийската вицешампионка е отказала лагер с френския национален отбор, но обмисля такъв в Кайро преди световното първенство, което ще се проведе в Египет.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна