Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализирана полицейска операция се провежда в Кърджали

Снимка: БНР архив

Две длъжностни лица на 34 г. и 62 г. са били задържани в хода на специализирана операция на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОД МВР - Кърджали днес. При извършени процесуални действия е било установено, че фирма, преработваща соапщок (отпаден продукт, получен при процеса на неутрализацията на растителните масла - бел. ред.), е изпускала непречистени отпадни води, които са достигали до Пречиствателната станция за отпадни води на Кърджали.

В резултат на това са били засечени завишени показатели на замърсяване, предизвикващи аварии в станцията. На мястото на произшествието е бил извършен оглед и са били взети проби от предприятието.

Управителят на дружеството, което извършва преработката на отпадния продукт, е бил задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по чл.343 в от Наказателния кодекс за неправомерно управление на опасни отпадъци, в резултат на което са били нанесени вреди на околната среда.

По случая е образувана и проверка по чл.282, ал.2 от Наказателния кодекс с оглед на първоначално установени данни, че ръководител на дружество, който нееднократно е бил писмено сигнализиран за проблема със замърсяването, не е предприел мерки за прекратяване на закононарушенията. Длъжностното лице, допуснало с бездействието си нанасяне на вреди на околната среда, също е задържано за срок до 24 часа.

Работата по образуваното досъдебно производство продължават сектор "Противодействие на икономическата престъпност" и разследващ полицай в ОДМВР - Кърджали под наблюдението на Районна прокуратура.



По публикацията работи: Ангел Шенков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени