Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко за образованието

Математиката (не) е за всеки

Снимка: pixabay.com

Математиката (не) е за всеки! И двете твърдения може да са верни, зависи кой, как и защо се опитва да те сприятели с тази сложна и полезна наука. В разградското основно училище "Васил Левски“ решават да насочат специални усилия към преодоляване на пропуските и изоставането по учебния предмет математика при шестокласниците след продължителното обучение от разстояние заради пандемията от Covid. 

С помощта на Мариела Станчева, известна математичка, преподавателка и популяризаторка на математиката, авторка на "Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика“, часовете по математика се променят. Те започват с кратка история от реалния живот, която показва на децата някои от приложенията на математиката, значително променили средата и условията, в които съществуваме. Идеята е учениците да преодолеят стереотипа, че математиката е отвлечена наука за избрани таланти, затова и проектът е наречен "Математиката е за всеки“. 

Залага се на играта като подход към сериозната материя. В обучението се използват безплатните учебни ресурси на Кан Академия, с чието поддържане и разширяване в България е ангажирана организацията "Образование без раници“. Когато децата са мотивирани и увлечени от това, което им се поставя като задача, те с готовност влагат време и усилия, за да се справят и така резултатите им се подобряват, смята Мариела Станчева. 

Повече чуйте от звуковия файл.

Снимки – pixabay.com, ОУ "Васил Левски" - Разград

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна