Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на ЕС решава следващата седмица за намаляване потреблението на газ

Илюстрация: consilium.europa.eu

Очаква се регламентът за намаляване на потреблението на природен газ в ЕС с 15 на сто да бъде приет на писмена процедура от Съвета на ЕС следващата седмица, съобщиха източници на "Хоризонт" от Брюксел. Същевременно той вече се разпространява като официален документ. 

В текста на регламента се подчертава, че предвиденото намаление се базира на средната консумация за последните 5 години и се отбелязва, че общият приток на газ от Русия към ЕС е намалял средно с 30 на сто спрямо периода 2016-2021-ва година.

Задействането на тревога в Общността за намаляване на консумацията на синьо гориво може да бъде поискано от 5 или повече страни-членки, като то ще е за предварително определен период и може да става само след ясни индикации за сериозен недостиг. За целта трябва да се създаде нов задължителен механизъм, който да стане оперативен до есента. 

Дерогации се предвиждат само за островните държави - Кипър, Малта и Ирландия, чиито системи не са свързани с европейската, както и за балтийските страни, ако бъдат изключени от мрежата на Русия. 

Предвиждат се изключения и за силно зависими индустрии от употребата на газ. Очакват се плановете на националните правителства за намаляване на консумацията. Комисията трябва да осъществява мониторинг, който да гарантира, че ограниченията няма да доведат до изкривявания на вътрешния пазар. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна