Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремена Будинова и нейните 10 песни за Човеци

Много често казваме, че познаваме някого само защото често го срещаме и поздравяваме на улицата, или във входа, или в сграда, в която работим. Така казваме и за различните групи и общности, чиито живот по един или друг начин се преплита с нашия. Често, обаче, се оказва, че тези уж познати хора и общности, са ни всъщност само едни добри непознати. Чудесен пример за това са ромите. Представите ни за тях са формирани най-вече от негативните публикации в медиите и по тази причина те все още остават до голяма степен непознати.


Малко се знае за ромската интелигенция, за писателите и поетите, за музикантите... Да ги направи по-популярни се е заела и колегата от БНТ Кремена Будинова в своя проект "Песен за Човека", който включва 10 документални филма за много известни и съвсем неизвестни роми. "Всички те са хора, които светят с вътрешна светлина и  са човеци с главно Ч" – казва за тях Кремена. И се опитва "полека, без злоба, човешки..." да разкаже за тях и да поговори със зрителите за агресията, омразата и за Човещината, която някъде оставихме."


Кои са героите на тези филми, кога ще ги видим на екран и с какво я промени работата по този проект – чуйте в звуковия файл.

Снимки: ngobg.info
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени