Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката в дланта ни: Как се гледа "Цвете в епруветка"?

Снимка: www.pixabay.com

Можем ли да държим науката в ръка и да наблюдаваме как процъфтява? Можем благодарение на биотехнолозите Йоана Ушакова и Петър Нефтелимов. Проектът им "Цвете в епруветка" е сравнително нов, но вече провокира смели мечти. От Петър и Йоана можете да купите биологично бижу, достойно за подарък на най-любимите хора. "Цвете в епруветка" е напълно естествено начинание за двамата ни герои, защото от малки обичат биологията.


"Отидох да уча в Природо-математическата гимназия във Велико Търново с интензивно изучаване на биология и химия. Поради някаква причина биологията винаги е била предметът, който съм учил без никакви усилия. Един път прочитах урока и бях готов. Всичко в нея ми е толкова логично. Също така ми е интересно да разбера как работи светът и кои сили ни теглят в една или друга посока", обяснява Петър в ефира на "Изотопия".

Въпреки това въобще не знаел с какво ще се захване, когато запише биотехнологии в Софийския университет. "Това беше единствената възможност за задочно обучение. Сега съм много щастлив, че завърших точно тази специалност преди две години. Биотехнологиите не просто ти разкриват огромен свят на микроорганизми, но и ти показват как да работиш с тях за създаването на най-разнообразни продукти и иновации."

Йоана също не съжалява за избора си, въпреки че е спонтанен: "Съвсем случайно гледах предаване за бързоразвиваща се икономика в световен мащаб, където търсят специалисти генни инженери, затова се насочих натам. Иначе биологията ме влече от по-ранна възраст. Винаги ми е било интересно да науча как функционира природата около нас, защото биологията е науката за живото."

Случайност или не, Петър и Йоана се оказват състуденти, а след края на следването решават да затворят невероятното живо в епруветка. Звучи зле, но само за непросветените. Не е революция, а научно пътуване по добре отъпкана пътека, по която двамата ни канят да тръгнем с тях.


"Технологията сама ни намери и университетът бе главният виновник. По време на бакалавъра по биотехнологии в Биологическия факултет видяхме възможност за стартирането на бизнес с междинния продукт от лабораторната ни работа, а именно – цветята в епруветка. Това стана тема на дипломната ми работа в магистратурата по "Биобизнес и биопредприемачество" и професионален проект. 

С Йоана и други колеги от факултета започнахме проекта съвсем неусетно през януари 2020-а, окрилени от мисълта, че ще работим в сферата на нашето образование и квалификация. Ще представим така потайната наука на другия човек. Ще му я дадем в ръцете и лично ще му разкрием тайните зад нея. За нас науката не стига само до прага на лабораторията, не стои само зад сложните и неразбираеми термини в научните статии на английски. Науката трябва да бъде поднесена на хората по интересен и забавен начин", категоричен е Петър.

Йоана обяснява, че методът за микроразмножаване на растенията е добре познат и често ползван в лабораторния свят. "На мен лично ми звучи много грозно и потиснически, имали сме такива коментари, че затваряме цветята и не им позволяваме да живеят. Епруветката е миниперфектна стаичка за тях, защото не се нуждаят от кой знае колко пространство, докато са малки, но атмосферата, в която растат, е най-благоприятната. 

Осигурено им е всичко необходимо, за да се превърнат в здрав възрастен индивид. Това се случва благодарение на точно изчислените пропорции на хранителните вещества и микроелементите, вложени в хранителната среда. Температурата е оптимална. Влажността е 100% в епруветката, така че цветята не са затворници, те са по-скоро защитени. После с правилни стъпки на адаптация могат да се развият и да си живеят и извън епруветката."


Да! Има живот и след епруветката. В известна степен цветята на двамата ни герои приличат на цветето на друг герой. Розата на Малкия принц е капризна, иска специални грижи, параван и похлупак, но най-вече – иска любов. Като Торения и Лобелия, които цъфтят в епруветките на Йоана и Петър. Торения е розова, лилава или синя, понякога се облича в бяло или жълто. Лобелия се придържа към розовото и синьото. 

Приличат ли на онази Роза? 


"Можем да направим тази асоциация. Розата за Малкия принц е важна за него, затова е толкова ценна", смята Йоана. А Петър допълва: "Без да преувеличавам, всяко цвете в епруветка е подобно на Розата на Малкия принц, защото му е необходимо само голямо количество любов за дълъг период от време без абсолютно никакви други грижи."

Може би цветята в епруветка са като изнежените деца. Изискват внимание, когато напуснат перфектната стаичка, в която са пораснали. В нея нямат нужда от поливане и торене, не цапат и не миришат, затова са идеален подарък и за хора с алергии. Когато напуснат епруветките обаче, трябва да се грижим за тях не само с любов, а правилно.


Знаем ли какво е правилно? 

"Повечето от клиентите ни ги взимат за подарък и хората, на които са подарени цветята, рядко се свързват с нас. На мен ми се иска да помагаме повече. От една серия пускаме да кажем 100-120 цветя, от които трима или четирима души се свързват с нас, за да ни питат дали се грижат правилно. Има ситуации, в които хората решават, че ще отворят епруветката, за да може цветето да диша. Не. Цветята фотосинтезират и си извършват газообмена в епруветката, без да се налага тапата да е махната. Махне ли се тапата, се нарушава стерилността и е потенциално опасно да се развият зарази, защото цветята имат страшно много хранителни вещества в гела в епруветката. Да кажем, че досега не сме видели адаптирано цвете от клиент, за сметка на това нашите се адаптират чудесно. Вече имам няколко", отговаря Йоана.

В епруветка цветята гарантирано живеят без проблем поне два месеца. Йоана обаче е доказала, че могат и по-дълго. При всяко цвете процесът е индивидуален, но вече е гледала растение в епруветка повече от половин година. А най-дълго оцелялото след епруветката е присадено извън нея преди четири месеца.

Освен това в епруветки могат да живеят всякакви растения, "но не всяко цъфти в епруветката. Това е ограничението във връзка с използването на различни видове, защото целим, за да бъде атрактивно на пазара "Цвете в епруветка", да бъде цъфтящо", казва Йоана.

За Петър всяко цвете в епруветка е "невероятно сладко, когато цъфти мъничко в епруветка. Като бебче е, а кое бебче не е сладко? Въпросът е, че е дълъг процесът, докато открием необходимите условия за растеж за даден вид, както количествените и качествени съставки за хранителната му среда, за да цъфти в епруветка."


Тайната на безотказния цъфтеж все още е предизвикателство пред екипа. Обмисляли са да предложат и нецъфтящ вид, но не са сигурни в успеха му.

Възможностите са различни. Доказва го и отговорът на следващия въпрос: Може ли насекомоядно растение да бъде отгледано в епруветка, ако тапата ѝ не трябва да се отваря? "Насекомоядните растения не са зависими от насекоми за изхранването си. От тях получават повече азотни съединения, които могат да се вложат в хранителната среда. Би трябвало да могат, след като им се осигури подходящата хранителна среда. След като се извадят от епруветката, със сигурност ще се хранят с насекоми, но това са теории, които практиката трябва да докаже", разсъждава Йоана и допълва, че в науката доста често емпирично се доказват неща, които нямат теоретично обяснение.

Цветята в епруветки са наглед нежни и крехки. Но и много по-силни и големи видове могат да пораснат в лабораторен съд. Можете да отгледате дори минидърво. Логиката е проста – искате ли голямо растение, сложете го в голяма епруветка. "Можем да използваме всякакви лабораторни съдове. Просто епруветката е практична", подчертава Йоана. Иначе в по-голям съд цветето ще има повече време да се развива и ще издържи до по-голяма възраст в съда, съответно ще му трябва повече хранителна среда.

Йоана и Петър гарантират, че са нахранили цветята си за дълго. Имат за десерт, че и за после. Хапват гел. Можете да разберете, че цветето започва диета по много лесен начин: "Гелът започва да се сбръчква, но това става на много по-късен етап от нашата гаранция от 2 месеца."


Защо са ни цветята в епруветки, освен за да бъдем оригинални на празник или да се порадваме на природата, дори да сме алергични към полени?

"Методът на микроразмножаването позволява бързо и контролирано намножаване на различни видове растения. Широко разпространен е в Западна Европа и Америка. Растенията се създават и използват в лабораторни условия за задоволяване на нуждите на пазара или за изследвания, както и за защита на изчезващи видове. В лабораторната практика цветът е приет като нежелан ефект в епруветката и се отстранява, докато ние целим точно обратното – растението да цъфти в епруветката, което е и нашата иновация. В тази връзка още не сме засичали да се предлагат цветя в епруветка за комерсиални цели в Европа, като със сигурност сме без аналог на Балканите", убеден е Петър.


Цветята в епруветка са красив израз на природосъобразното мислене – имат нулев отпадък и минимален въглероден отпечатък. Отгледани по този начин, биха могли да намалят площите за рязан цвят, с което пък да се увеличат земите, обработвани от хората за прехрана

"Силно се надявам това да се случи, защото за един букет цветя не си даваме сметка за площите, на които е отглеждан, както и въглеродните емисии, които е образувал с логистиката, включваща транспорта от други държави и хладилните камери. Затова в дългосрочен план целим намаляването на площите за рязан цвят, които да се използват за изхранване на населението, което постоянно нараства в световен аспект. Разбира се, това ще бъде дълъг път. Първо трябва да се докажем на пазара. Да увеличим видовете цветя, които цъфтят в епруветка. Да защитим този научен труд, а това е много скъп процес за млади учени като нас. Чак тогава да излезем на международния пазар", категоричен е Петър.

Засега само българи са си купували цветя в епруветка. Научното дуо се гордее, че на 22 април тази година от МОСВ поръчали 300 епруветки като подаръци за министри, депутати, за президента и омбудсмана по повод Световния ден на Земята.


В очакване на все повече поръчки Петър и Йоана не се отказват и от по-амбициозните си планове: "Биотехнологията е всеобхватно поле, дава много възможности за развитие", казва Йоана, а Петър мечтае модерните технологии, кръговата икономика и биологичното образование да се внедрят в ежедневието ни, за да живеем в по-чист и помагащ свят.

Да си представим героите ни и любимите им цветя... А може би да си представим самите тях като цветя?! Петър признава, че ще бъде нарцис, защото обича да се снима. Йоана споделя, че у дома е същинска джунгла, понеже майка ѝ много обича цветята. "Може би има някаква намеса в това да ги възприемам като част от ежедневието си и да ги харесвам. По принцип харесвам тропически цветя, различни фикуси, но с тези големи листа епруветката би била малка."


Независимо дали ги гледате в епруветка или не, просто им се радвайте, това е универсалният съвет на Петър и Йоана. Любовта е част и от мотото на "Цвете в епруветка". Любовта към цветята и към науката, която може да отведе човека и мечтите му дори на Марс. Там, където Петър отдавна бленува да стигне. 

Ще може ли да занесе със себе си и цветята си, за да бъдат като Розата на Малкия принц и да живеят в Космоса?


"Да. Микроразмножаването на растения се използва в затворени помещения без да се влияят от външната среда. По този начин могат да се отглеждат растения в космически кораби или космически станции на други планети, например на Марс.

Друг интересен факт, но за възрастните растения, след като се извадят от епруветката, е, че поливането им на Марс може да изисква по-малко вода, отколкото на Земята. Водата ще тече по различен начин през марсианската почва, благодарение на гравитацията на Червената планета, която е приблизително 38% от земната. С други думи всичко на Марс би се чувствало около три пъти по-леко, отколкото на Земята. Следователно при марсианската гравитация почвата може да задържи повече вода, отколкото на Земята, а водата и хранителните вещества в почвата ще се оттичат по-бавно", разказва Петър.

Цялата история на Йоана Ушакова и Петър Нефтелимов и тяхното "Цвете в епруветка" чуйте в звуковия файл.

Снимки: Петър Нефтелимов, www.pixabay.com 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени