Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България увеличава отпусканите средства за стипендии "Фулбрайт" до 1,1 млн. долара

Снимка: bg.usembassy.gov

България увеличава отпусканите средства за стипендии по линия на българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт". От следващата година държавата ще участва с 1,1 милиона долара, вместо с досегашните 364 хиляди. Така повече български студенти ще учат в магистърски и докторантски програми в престижни американски университети. Ще може да се увеличи и размерът на стипендиите.

Към момента максималният размер на стипендията по програмата "Фулбрайт" е 37 хиляди долара и ограничава възможността за обучение в американските университети от първите места в класациите, където таксите са значително по-високи.

Чрез допълнителното финансиране ще се предоставят до 100 хиляди долара на студент за разходи по пребиваване и учене в САЩ от академичната 2023 - 2024 г. Освен това се променя едно от условията към стипендиантите - те ще са задължени да се върнат в България за най-малко три години след приключване на програмата, а не за две, както е в момента. Това гарантира, че поне за този период те ще прилагат в родината си придобитите знания и умения.

В същото време част от талантливите ни ученици по хуманитарни науки и медалисти от международни олимпиади казват, че биха останали да учат в България, ако родните университети предлагат качествено образование:

"Много голяма част от хората ме подтикват да уча в чужбина, но аз по принцип искам да уча в България и се надявам страната да успее да се развие дотолкова, че да може наистина да предостави качествено образование, което да успее да те подготви, както в най-престижните университети в чужбина. Замислям се също да работя в България. Вижда ми се по-спокойно и смятам, че и тук може да се намери хубава професия, стабилна", коментира 15-годишната Рая Ашикова - възпитаник на Природо-математическата гимназия  в Габрово. Тази година тя е завоювала бронзов медал на младежката балканиада по математика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна