Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бюрото по труда в Дупница 5 училища са обявили, че търсят учители

Снимка: БГНЕС

5 училища обявиха свободни места за учители в Бюрото по труда в Дупница. Засега незаетите преподавателски места в училищата в областта не са много, но е възможно е да се увеличат, след като някои преподаватели предпочитат да се пенсионират при трудностите с онлайн обучението при Covid пандемията, коментират експерти.

Свободни места за преподаватели са обявили училищата в село Крайници - за учител по математика, училището в село Самораново - по български език и литература, Средното езиково училище "Отец Паисий" в Дупница - по математика и информационни технологии, както и по испански език, а в Бобошево - по биология, география, химия и музика.

Изискването за всички учителски места е висше образование. Засега свободните места за учители в региона не са много, вероятно заради това, че директорите все още изчакват - и след трето класиране на осмокласниците над 150 места остават незаети, като може да се стигне и до отпадане на паралелки по някои от специалностите и да се наложи съкращаване на преподаватели.

Право на директорите е да решат дали да обявят едно учителско място за свободно, обикновено часовете се разпределят между вече назначените преподаватели, когато това е възможно, казват учители.

Същевременно в РУО продължава подаването на документи от кандидати за обявените 10 конкурса за директори на училища в областта, посочи началникът на управлението Мая Стойчева: "До 8-ми включително трябва да подадат заявление за участие в конкурса".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени