Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване Румен Радев да разпусне 47-ото НС

Снимка: БГНЕС

Седмицата започва с очакването държавният глава Румен Радев да издаде указа за разпускане на 47-ото Народно събрание и да насрочи предсрочните парламентарни избори през октомври, като определи датата на тяхното провеждане.

Следва и издаването на втори указ, с който президентът ще назначи четвъртия си служебен кабинет.

Следвайки конституционната процедура държавният глава ще определи датата на предсрочните избори, като съобрази законоустановения срок, че ЦИК трябва да разполага с минимум 60 дни за подготовката на вота. Първата възможна дата е първата неделя на месец октомври а именно втори. 

Що се отнася до служебното правителство се очаква Радев отново да разчита на част от съветниците си, които да поемат министерски кресла, в съставът да влязат и хора, които вече са били в предходните му служебни кабинети, като министри или заместник министри, хора от левицата също ще поемат функции, но те ще са от така наречените "опозиционери" на лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Има очакване част от министерствата да поемат и хора с управленски опит в администрацията от предходни редовни правителства, които са експерти в своите области.

А що се отнася до фигурата на министър председателя в поредния служебен кабинет на Румен Радев, то името ще зависи от задачите, които държавният глава ще постави за изпълнение. Първата от тях безспорно е организацията и провеждането на честен и демократичен вот, но в условията на припокриващите се кризи енергийна, инфлационно-социална.

Новото служебно правителство ще трябва да се справя и с текущите и неотложни проблеми и да подготви страната за настъпващата зима, като най-малкото се подсигурят доставки на необходимите количества природен газ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!