Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Направленията за влизане в болница вече се издават електронно

| обновено на 01.08.22 в 12:21
Снимка: ПСАГБАЛ „Света София“

От днес направленията за влизане в болница вече ще се издават електронно, напомнят от Министерството на здравеопазването.

Целият процес - от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лечението до издаването на епикризата, става дигитален, като всички медицински документи ще бъдат част от съответното пациентско досие.

Чрез Националната здравно-информационна система ще може да се следи колко пациенти са постъпили в болничните структури и как са лекувани, като така ще има информация в реално време и за свободните легла.

В болничната помощ някои затруднения, които биха възникнали в системите, ще се забележат малко по-късно, коментира пред БНР д-р Вергиния Цанова, член на УС на Националното сдружение на частните болници.

В момента могат да се издават и изтеглят направленията за хоспитализация, уточни тя.

"По отношение на епикризите – това са пациенти, които също днес ще постъпят. Дори да са на краткосрочно лечение, това също ще отнеме няколко дни и тогава ще се видят несъвършенства."

В предаването "Преди всички" д-р Цанова отбеляза, че електронните направления за хоспитализация са все още малко.

"Тези усложнения биха могли да възникнат след два-три-четири дни, дори седмица по-късно. Най-малкото самите хора, които изпълняват системата, би трябвало да свикнат с нея. При всички случаи ще има забавяне по отношение приема на пациенти."

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени