Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН отчете: Повече пари за образование и за наука през тази година

Снимка: Pixabay

Повече пари за средно и висше образование и за наука, завършен преглед на учебните програми, деполитизация на образователната система, регламентиране на съвместното обучение на студенти от две или повече висши училища. Това е само част от свършеното в Министерството на образованието и науката през последните 7 месеца, представено по време на отчета на ресорния министър в оставка Николай Денков в края на мандата на настоящото правителство.

За пореден път той увери, че няма да остане начело на МОН в бъдещия служебен кабинет.

961 млн. лева повече е инвестирала държавата в образование и наука през последните седем месеца. От тях в детските градини, училищата и университетите са влезли  785 млн. лева над средствата от 2021 г., а за  наука са отделени 176 млн. лева допълнително в сравнение с миналата година.

Правителството е спазило и обещанието си средната учителска заплата да е с 25% по-висока от средната за страната. Това беше постигнато с двукратно увеличение на учителските възнаграждения – от 1 април и от 1 септември 2022 г. 

Повишени бяха също средствата за издръжка и за материалната база в детските градини и училищата. Повече пари бяха отпуснати за храна на децата до IV клас и за стипендиите на учениците.

Минималната заплата за преподавател във висше училище се увеличава от 1300 на 1500 лева със задна дата от 1 юли. За целта правителството отпуска още 20 млн. лева за възнагражденията на академичния състав в държавните университети.

Парите ще бъдат използвани за повишаване на заплатите както на асистентите, така и на останалите преподаватели, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Допълнителните пари ще бъдат предоставени на 33 държавни висши училища с общо над  11 500 души академичен състав.

Общо 40 млн. лева допълнително получиха висшите училища за издръжка и за ръст на заплатите, двукратно скочиха стипендиите на докторантите, осигуриха се 20 млн. лева за възнаграждения в БАН.

Като успех на екипа в МОН министър Денков отчете завършилия преглед на учебните програми по общообразователните предмети от 1 до 10 клас.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени