Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качествено късометражно кино и джаз на 8-ия Международен фестивал "Карантината"

Събитието ще се проведе в периода 2 - 6 август 2022 г. от 20:00 ч. на плаж Аспарухово, пред рибарското селище при вход свободен. В пет фестивални вечери зрителите ще видят 34 късометражни филма от 17 държави в жанровете игрално, документално, експериментално кино и анимация. Преди всяка от вечерите ще има авторска музика на живо - съвременен джаз, изпълнен от български музиканти.

За поредна година „Карантината“ продължава да дава път на млади автори. Голяма част от филмите ще бъдат излъчени за първи път във Варна и са премиери за България. Ще бъдат показани филми от Чили, Виетнам, Израел, Иран, Австралия, Канада както и кинопродукции от традиционно силно представените държави Испания, Франция, Германия и Италия. В програмата има и 3 български филма. Едни от най-очакваните заглавия на фестивала е трилогията на Наш Еджъртън „Паяк“, „Мечка“ и „Акула“. Голяма част от филмите са били част от селекцията на престижни фестивали като Венеция, Берлинале, Торонто и Сънданс.

Организаторите осигуряват безплатен транспорт до сцената на фестивала, като тръгването от Варна ще се осъществява от Археологическия музей на ул. Антим I всеки фестивален ден от 18:30 до 20 часа, а връщането от рибарско селище „Карантината“ – от 22:30 до 23:30 часа.

Входът за прожекциите е свободен. Всички филми са преведени с български субтитри.

За филмовия фестивал Светлана Вълкова разговаря с Цветан Кръстев и Дарин Сотиров от школа „Дедал“:

Паралелни събития:

На 4-ти август ще бъде открита изложба „Parallel Universes” от 17:00 часа в галерия „Зона Нира арт“на София Хаджипапа и Деми Енглезеу от Кипър.

На 5-ти август ще се състои творческа работилница по цианотипия – художествена практика, която използва определен вид фотографско възпроизвеждане.

На 7 август, ден след официалното закриване, ще състои интердисциплинарна изложба на Мишел Куен от Хонг Конг, която пристигa за откриването в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ от 18: часа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!