Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на US Камарата на представителите все пак пристигна на визита в Тайван

Външният министър на Тайван Джоузеф Ву позира за групова снимка с Нанси Пелоси и други членове на делегацията на САЩ на летище Сонгшан в Тайпе, Тайван, 2 август 2022 г.
Снимка: Рпйтерс

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси все пак пристигна в Тайван във вторник късно вечерта местно време, започвайки посещение, за което Пекин я предупреди да не предприема, заявявайки, че това ще подкопае китайско-американските отношения, съобщава Ройтерс.

Американският самолет Boeing C-40C, превозващ председателя на Камарата на представителите, кацна във вторник на летище Сонгшан в Тайпе в Тайван, докато напрежението между Вашингтон и Пекин продължава да нараства. Делегацията беше посрещната от външния министър на Тайван Джоузеф Ву и Сандра Оудкирк, висш представител на САЩ в Тайван.

Американски Boeing C-40C с делегация начело с Нанси Пелоси кацна на летище Сонгшан в Тайпе, Тайван

На летището Сонгшан в Тайпе Нанси Пелоси направи официално изявление, в което се отбелязва, че нейното посещение зачита подкрепата на правителството за демокрацията на острова.

"Нашите дискусии с ръководството на Тайван ще се съсредоточат върху потвърждаването на нашата подкрепа за нашия партньор и върху насърчаването на нашите споделени интереси, включително напредъка в свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион“, добави Пелоси, заявявайки, че нейното посещение не е нарушило нито едно двустранно споразумение между САЩ и Китай.

Посещението, което включва нощувка, "по никакъв начин не противоречи на дългогодишната политика на САЩ, ръководена от Закона за отношенията с Тайван от 1979 г., съвместните комюникета между САЩ и Китай и Шестте уверения (шестте ключови външнополитически принципа на Съединените щати по отношение на отношенията между САЩ и Тайван)", се казва още в нейното изявление.

"Посещението на нашата делегация на Конгреса на САЩ в Тайван почита непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя жизнената демокрация на Тайван“, каза Пелоси в изявление малко след кацането. "Солидарността на Америка с 23-те милиона души в Тайван днес е по-важна от всякога, тъй като светът е изправен пред избор между автокрация и демокрация", посочи още тя.

В публикация на "Вашингтон пост", оповестен малко след кацането й, Пелоси очерта причините за посещението си, като похвали ангажимента на Тайван към демократично управление, като същевременно критикува Китай, че драстично е увеличил напрежението с Тайван през последните години.

"Пред лицето на ускоряващата се агресия на Китайската комунистическа партия, посещението на нашата делегация в Конгреса трябва да се разглежда като недвусмислено заявление, че Америка стои зад Тайван“, написа Пелоси.

Според съобщения от китайските държавни медии, изтребители Су-35 на страната са пресекли Тайванския пролив, докато самолетът на Пелоси е кацал в Тайпе. Междувременно Пелоси беше видяна да влиза безопасно в помещенията на летището с екипажа си.

С това посещение Пелоси стана първият лидер на Камарата на представителите от 1997 г. насам, който посещава Тайван.

Пелоси беше на обиколка в Азия, която включва обявени посещения в Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония.

Китай твърди, че самоуправляващият се Тайван е негова собственост и говорител на външното министерство каза по-рано тази седмица, че всяко посещение на Пелоси би било "груба намеса във вътрешните работи на Китай", като същевременно предупреди, че "Китайската народна освободителна армия никога няма да седи със скръстени ръце", напомня Ройтерс.

Китайското министерство на външните работи заяви незабавно, че страната "твърдо се противопоставя и осъжда" посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, подчертавайки, че с този ход Вашингтон "сериозно е нарушил" принципа за единен Китай.

"Суверенитетът и териториалната цялост на Китай, както и мирът и стабилността на Тайванския проток, бяха сериозно подкопани", се казва в изявление на министерството, подчертавайки, че "Тайван е неотменна част от китайската територия".

"Посещение на Пелоси в Тайван, под каквато и да е форма и причина, е голяма политическа провокация, предназначена да подобри официалния обмен между Съединените щати и Тайван. Тя никога няма да бъде приета от Китай и китайският народ никога няма да я приеме".

Китайското външно министерство също така призова САЩ да спазват принципа за единен Китай и разпоредбите на трите китайско-американски съвместни комюникета и да спрат да използват "тайванската карта" за "контрол на Китай".

Междувременно Източното военно командване на Китай обяви поредица от военни учения около Тайван в отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, включително ракетен тест край източното крайбрежие на Тайван, започващ тази вечер.

Според изявлението, страната планира да проведе съвместни въздушни и морски учения в северните, югозападните и югоизточните морета и въздушното пространство на Тайван, както и далечна артилерийска стрелба в района.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени