Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи визитата на Нанси Пелоси в Тайван, оценяват я като "историческа" и "противоречива"

Нанси Пелоси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приключи посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси. Визитата се оценява като историческа и противоречива. Преди да се качи на борда на американски военен самолет 82-годишната Пелоси поздрави официалните представители на летище "Съншан" в Тайпе. Тя описа посещението си като приятелско.

Азиатската обиколка на Нанси Пелоси продължава с посещения в Южна Корея и Япония.

Точно 19 часа и 20 минути е продължила визитата на Нанси Пелоси в Тайван. Самолетът й е излетят в 18 часа местно време от летище Съншан. Според японски медии преди това шест изтребителя Ф-15 и три самолета за зареждане с гориво за излетели от американската военна база в Окинава. Самата Нанси Пелоси окачестви посещението си като "приятелско".

Президентът на Тайван Цай Ингвен благодари за конкретните действия в подкрепа на Тайван в този критичен момент и подчерта, че островът няма да отстъпи пред лицето на повишени военни заплахи.

Визитата предизвика гневни коментари от Пекин и Москва. Китай обяви редица военни учения и извика американския посланик.

"Онези, които си играят с огъня, ще загинат от него", предупреди китайският външен министър Ван И, като добави, че пътуването на Пелоси до Тайван е "пълен фарс".

Външният министър също така подчерта, че САЩ "нарушават суверенитета на Китай под прикритието на така наречената "демокрация" и отбеляза, че Китай "няма да остави място за действие на протайванските сили за независимост или намеса от външни сили“.

Руският външен министър Сергей Лавров описа посещението като демонстрация на "правомощия" от страна на САЩ, а Европейският съюз призова за диалог без напрежение.

Единствената от Съюза, която публично подкрепи визитата на Пелоси в Тайван, беше Литва. Външният министър на балтийската страна Габриелиус Ландсбергис написа в туитър: 

"След като председателката Пелоси отвори по-широко вратата към Тайван, аз съм сигурен, че други защитници на свободата и демокрацията ще минат през нея много скоро".

Миналата година Литва си навлече гнева на Китай, след като Тайван откри дипломатическо представителство във Вилнюс, а литовски депутати посетиха Тайпе.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени