Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфлацията предполага инвеститорски интерес към златото

Снимка: Радио София

Близо половин милион лева е стойността на закупеното злато от българските потребители в периода януари – юни 2022, отбелязвайки 65% ръст спрямо същите месеци на 2021 г. Това се посочва в доклад на Paysera Bulgaria. Резултатите анализира в ефира на Радио София Мартин Богданов - изп. директор на глобалната онлайн платформа.

По думите му, това е сравнително нова услуга, създадена по време на пандемията, когато депозитите са клонели към нула, като идеята е била да се даде една алтернатива клиентите на платформата да инвестират в златен актив, който е доказал във времето своята стойност и растеж.

"Това засилване тази година се получава, тъй като беше неминуемо инфлацията да започне да расте. Знаем, че последните две-три години Европейската централна банка, Федералният резерв наливаха доста пари в икономиките на страните за да се справят с пандемията и може би последните събития от войната, и геополитическата криза с енергийните ресурси ускориха този процес. Така, че в момента имаме растяща инфлация, ниски лихви по депозити и това неминуемо предполага инвеститорски интерес към такъв тип продукти, като златото", коментира Богданов.

Той отбеляза, че начините за покупка са два вида – инвестиционно и индексно злато, като има платформи, които предлагат покупката и на двата вида. Разликата е, че в единия случай може да се купи злато под формата на ценни монети, които да бъдат доставени физически, докато индексното злато е свързано с покупката на определена стойност срещу определена валута.

"Paysera Bulgaria предлага и двата вида и бих могъл да кажа, че интересът към инвестиционното злато с доставка е по-голям. Средната стойност и най-често покупките са от няколкостотин до към 3 хил. лв.", сподели Богданов и допълни, че в последно време с увеличаване на инфлацията се наблюдава ръст на покупките на недвижими имоти, както и интерес към криптовалутите. Докато при златото се запазва стойността на паричните средства, при един имот трябва да има възходящ тренд на икономиката за да има търсене, а за криптовалутите в последните два месеца е имало срив с над 50%.

Относно нарастването на онлайн плащанията, Богданов каза, че това е свързано с пандемията, като един от показателите е намаляването на банкоматите в страната. По думите му, по косвени данни към 1 млрд. евро е онлайн търговията към 2020 г., а очакванията за тази година са, че ръстът ще е поне двуцифрен.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени