Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А сега накъде? Служебното правителство за енергетиката

| обновено на 03.08.22 в 20:29
Снимка: БГНЕС

В Министерския съвет се проведе извънредна пресконференция, посветена на първите действия на служебното правителство в сферата на енергетиката: "Създадох междуведомствен щаб начело с вицепремиера Христо Алексиев за решаване на енергийната криза", съобщи служебният премиер Гълъб Донев.

Кризисният щаб за енергетиката ще има задачата да предложи и намери решения за доставките на природния газ и сигурност за цените на газа и горивата. В него ще е и министърът на енергетиката Росен Христов, както и  представители на браншовите асоциации, на ДАНС, на КЕВР и представители на работодателите и синдикатите.

"Контролът по изпълнението на задачите ще изпълнявам лично", информира Гълъб Донев. Щабът ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

Вижте изявленията:


Това, което сподели министърът на енергетиката Росен Христов е, че газ до края на годината няма. Има само до месец септември. За анонсираните 7 танкера - те са на ниво оферта - 3 тази година, 4 следващата година, но няма слотове за доставката в България. 

Служебният енергиен министър Росен Христов заяви, че ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна, дори критична. Имаме недостиг на договорените количества доставки до края на годината. Има до септември, но крайно недостатъчни са до края на годината, каза Христов и съобщи, че седемте танкера с природен газ не са договорени, а са на ниво оферта, която включва три танкера тази година и опция за останалите четири следващата година.

Не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали, информира Христов и добави, че това допълнително ще оскъпи газа, доставян до България. Азерският газ също е в пъти по-скъп, стана ясно от думите на служебния министър:

"В момента трябва да намерим начин, вероятно чрез закупуване от трети страни на свободни слотове за разтоварване, което допълнително ще оскъпи значително цената на газа, доставен до България. Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена, че е значително по-ниска, от порядъка на три-четири пъти, само за последните няколко дена, включително от вчера, е в пъти по-скъпа за две трети от договорените количества".

Министърът очерта и още един проблем - "Булгаргаз" е изпаднал в тежко финансово състояние, не може да разплати дори договорените количества, търси се начин за оздравяване на дружеството. Росен Христов информира, че се търсят начини за рефинансиране на "Булгаргаз".

Това, което смята да направи държавата, е да обяви търг за доставка на втечнен газ: "Подготвяме търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждата на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон. Търсим начини за рефинансиране на "Булгаргаз" и за преговори за снижаване на цената в общия микс на доставките на газ", каза министър Христов. А премиерът Гълъб Донев увери, че ще се направи всичко възможно да се предотврати енергийна криза. 

"(Кризисният щаб е) със задача да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора (на енергетиката), да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, да предложи механизми за контрол и снижение на цените на горивата, както и на цената на електроенергията…. Искам да уверя българските граждани и българския бизнес, че ще направим всичко възможно, за да осигурим сигурност на доставките на природен газ за страната, предвидимост на цените и да могат българските граждани и съответно бизнесът да са спокойни, че газ ще има до края на отоплителния сезон“, бяха думите на Донев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени