Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учения на Китай край Тайван безпокоят външните министри на АСЕАН

Откриването на срещата на външните министри на АСЕАН в Пномпен, Камбоджа, 3 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията около Тайван може да доведе до открити конфликти, предупредиха министрите на външните работи на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и изразиха безпокойство от международната и регионална нестабилност и от мащабните военни учения, които Пекин обяви в района около острова, предаде Франс прес.

Европейският първи дипломат Жозеп Борел осъди военните маневри на Китай и заяви, че няма никакво оправдание да се използва като претекст за тях посещението в Тайван на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси.

В камбоджанската столица днес е насрочена среща на външния министър на Китай - Ван И с представители на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. В Пномпен ще бъде и държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън.

Китайските въоръжени сили започват днес най-големите военни учения в историята си около Тайван - демонстрация на сила в отговор на 24-часовата визита на Пелоси на острова.

При посещението си тя изтъкна, че САЩ няма да изоставят Тайван, ръководен от демократичен режим и живеещ под постоянната заплаха от нахлуване на китайската армия.

Управляващата партия в Тайван заяви, че китайските военни учения са предизвикали регионално напрежение и са незаконни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна