Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Христанов: Обжалваме решението на съда за лабораторията на "Капитан Андреево"

Иван Христанов
Снимка: БНР

Служебното правителство има идеята държавата да поеме ĸoнтpoла въpxy плoдoвeтe и зeлeнчyцитe, внoc oт тpeти cтpaни, пpeминaвaщи пpeз граничния пункт "Kaпитaн Aндpeeвo". 

Това заяви в интервю за БНР бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов.

"Има решимост държавната граница да бъде управлявана от държавни органи", посочи той.

Припомняме ви, че Върховният административен съд възстанови дейността на фирмата "Евролаб 2011" като оператор по товарене и разтоварване на пункта, след като е установил незаконосъобразни действия на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В съда бяха образувани три дела по жалби срещу издадени от изпълнителния директор на БАБХ през май заповеди и писма.

"Лабораторната дейност никога не е била законно там. Има Наредба за ГКПП и тя казва кои са разрешените дейности, а всички, които не са разрешени, са забранени. Самото решение на съда е изключително странно. То казва, че на базата на една заповед на министъра от 2012 година, която вече няма силата, тъй като оттогава е сменен и регламентът и компетентният орган, трябва да се изпълнява дейността от една лаборатория, която няма нищо общо с лабораторията в заповедта. Решението на съда по отношение на лабораторията ние го обжалваме. Решението касае лаборатория, която е на друга фирма – "Интерпред еврологистик". Твърди се, че няма приемственост между двете лаборатории, така че не виждаме как автоматичното ще се прехвърли от едната лаборатория на другата. Съдът трябва да обърне внимание, че компетентният орган е БАБХ и БАБХ решава коя лаборатория ще бъде за част от контролите и коя няма да бъда", уточни той.

Лабораторията на Евролаб не работи на границата в момента, категоричен е Христанов. "За товаро-разтоварната дейност, към снощи – не"

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Иван Христанов изтъкна, че опашки на границата няма.

"Един конкретен народен представител от ИТН продължава да тиражира фалшиви новини, че там има опашки. Опашки имаше за съвсем малък период - около 5-6 дни. Оттогава насам, до снощи, опашки не е имало", категоричен бе той.

За политиката

Христанов отново ще е водач на листата в Плевен на ПП.

"Очакваме изключително мръсна кампания, с удари отвсякъде. От бившите ни коалиционни партньори, от ИТН те вече започнаха. Новото правителство за момента действа за нас в известен смисъл непредсказуемо. За ГЕРБ и ДПС е кристално…".

В енергетиката подводни камъни не са залагани по нито един начин. Създадени са предпоставки да няма криза и съответно, както доставките, така и цените да бъдат овладени. В рамките на правомощията на новото правителство е да реши дали ще се възползва от тези механизми, дали иска седемте танкери или не; дали ще пристъпи към договаряне на нови слотове за доставки. По отношение на "Газпром" нашата позиция остава непроменена – "Газпром"“ е ненадежен доставчик и включването в енергийния и газовия микс трябва да бъде изключително внимателно, каза Христавов.

За възможната коалиция

По повод лансираната от бившия финансов министър Симеон Дянков теза, че новото правителството трябва да бъде център-дясно с участието на ГЕРБ, ПП и ДБ, Христанов каза:

"Това нещо е говорене, което има за цел да ни вкара в рамка, от която да излезем лошите".

Относно предложението от Христо Иванов за съвместно явяване на ПП и ДБ на изборите, Христанов изказа личното си мнение:

"С ДБ имаме повече общо, отколкото разлики. Разбира се представителността, която преследваме, е различната. Те се ориентират към по-дясното пространство, а ние сме по-центристка партия. Аз лично се надявам да успеем да проведем тези разговори още в рамките на началото на следващата седмица и да излезем с предложение, което българските граждани, подкрепящи и двете политически сили, да припознаят като добро. Доброто предложение е "1+1=3". В никакъв случай ние не трябва да поддържаме разговор помежду си, който да намали доверието и да доведе до отлив.

За инсинераторите

Със сигнала си до ГДБОП за злоупотреба с публични средства, плащани за изгаряне на животни, Христанов заяви, че е имал една основна цел – случаите с инсинераторите да не бъдат погребани отново след 2019 година, когато Генка Шекерова направи разследването си. През 2019 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка в Агенцията по храните. АДФИ също започна проверка.

"Данни за връзка, някаква с проверка на Царов не съм забелязал да има. АДФИ са направили са доста обемен материал в резултат на проверката, който констатира много множество нарушения и резолюцията върху този доклад, в малко по-достъпен език, е "направете нещо" – резолюирано от министъра към ръководителя на агенцията. Резултатът е, че всичко е било набързо заметено, направени са една-две козметични процедури и промени ив общи линии резултатът е нищо. Всъщност ние стъпихме върху него. Използвахме откритията в него, за да дефинираме обхвата на заданието, но другото, което направихме, е че работихме върху базата данни "Ветис" - ветеринарната информационна система, в която са регистрирани всички животни от началото на тяхното съществуване до тяхното унищожаване. Това никой досега дори не беше опитвал да го прави. Това позволи да работим на база количествени методи, а не да гледаме отделни обекти и отделни животни".

Христанов вече разказа в медии за особено атрактивни случаи на злоупотреби – животни, които са изгаряни по няколко пъти, крави по 700 кг., групова смърт на цели стада и др. Той обаче не назовава поименно злоупотребилите, защото...

"Моето притеснение е най-вече да не бъде засипан с дела от този и онзи, които да блокират цялото ми време, в което мога да бъда продуктивен. Не е че искам да прикривам някой - всички лица, техните длъжности, оперативни отговорности, намеси са детайлно описани в сигнала към ГДБОП. Има твърде много сведения, които показват, че това е организирана група, създала умишлено схема, чиято цел е да има злоупотреби с държавния ресурс".

Почти всички от хората, създали схемата с инсинераторите, продължават да работят в БАБХ, категоричен е бившият зам.-министър. Причината е, че "механизмът за тяхното уволнение или преместване е изключително тромав" и "навсякъде, където ние започнем работа, внезапно хората се разболяват".

Договорите с тези две фирми с инсинераторите са направени така, че да може постоянно по тях да се удължава срокът и да се увеличава ресурсът. Договорите са изтекли през 2020-та, но още са в сила, защото финансовият ресурс по тях продължава. Тъй като дейността не може да бъде прекратена без да е назначен нов изпълнител, от министерството са обявили нова обществена поръчка. Христанов обаче очаква процедурни хватки по отлагането ѝ:

"Всички начини, съдебни, да бъде задържана схемата, ще бъдат направени", заключи той.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна