Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР получи награда за принос в развитието на МФФ "Фолклорен извор"

Над 5600 участници от цял свят се включват в 10-ото юбилейно издание на форума

Автор:
От ляво надясно: Росен Маринов - директор "Култура и културно наследство" в Община Свищов, Катя Василева, Генчо Генчев – кмет на Свищов

Вече 10 години Международният фолклорен фестивал "Фолклорен извор"– с. Царевец, Община Свищов съхранява и популяризира народното творчеството и богатството на българския фолклор – белег на националната идентичност. 

Над 5600 участници от цял свят се включват в тазгодишното юбилейно издание от 3 до 7 август. БНР е медиен партньор на форума от първия му ден.  

"Като обществена медия и културна институция, мисията на БНР е да съхранява културно-историческото наследство, да насърчава приемствеността между поколенията, да популяризира постиженията на фолклорното изкуство.

Впечатляващо е да видиш как едно село в Северна България, на фона на масовото обезлюдяване на българските села, не само, че се развива в тези 10 години, но и се превръща в столица на фолклора. Развива като обществена ценност съхраняването на традиции, историята и културата. Тази мисия трябва да бъде продължена и именно това е нашата роля като обществена медия", каза при получаването на наградата си за принос за БНР Катя Василева – журналист и PR на националното радио, част и от авторитетното жури на фестивала, заедно с едни от колосите в българския песенен и танцов фолклор като Гуна Иванова, Елена Кутева, Даниел Спасов, Димитър Манов, Юлия Цанкова и Генчо Генчев - кмет на Свищов и създател на фестивала.

"БНР повярва във фестивала и ни подаде ръка, докато той беше още идея. Днес 10 години по-късно резултатът е налице, благодарение на всички нас заедно и благодарение на общите ни усилия като организатори и партньори", подчерта Генчо Генчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна