Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия одобри още 17 млрд. евро в подкрепа на хората и фирмите заради високите енергийни цени

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антиинфлационен пакет за 17 милиарда евро одобри тази вечер воденото от Марио Драги правителство на Италия, което изпълнява служебни функции до предсрочните избори на 25 септември. Целта на огромната социална инвестиция е защита на домакинствата и бизнеса от главоломно растящите цени на енергоносителите.

Кабинетът в оставка на Италия прие допълнителна разпоредба към закона "Помощи". Отнася се за преодоляване на ефектите върху хората, семействата, предприятията и публичните органи, свързани с повишаването на цените на енергийните продукти и  с инфлацията. За реализирането на допълнителния указ са предвидени 17 милиарда евро.

На специална пресконференция премиерът в оставка Марио Драги каза, че мерките са с оглед на бъдещето заради инфлацията, повишените цени на горивата и геополитическата несигурност.

Декретът  е на стойност 15 милиарда евро плюс още 2 млрд. евро за допълнителни мерки или общо 17 млрд. евро, които се добавят към вече одобрените приблизително 35 млрд. евро.

Мерките  включват преоценка на пенсиите с 2% от октомври, намаление с 2% на данъчната тежест върху разходите за труд за годишните доходи под 35 хиляди евро.

Заради сушата, материално поощрение ще получат селскостопанските предприятия.

Пакетът от помощи за семействата  срещу скъпата  енергия се увеличава на 5 милиарда евро. Запазва се до 20-и септември и действащото намаление на акцизите с около 30 евро цента за бензина и дизела и около 10 цента за пропан-бутан. 

През месец септември декретът ще бъде обсъден в парламента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна