Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Президентите на Русия и Турция се срещат в Сочи

| обновено на 05.08.22 в 16:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС-архив

Започнаха разговорите между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган в Сочи, съобщи агенция "Новости". В началото на срещата  Ердоган определи "Турски поток" като един от най-важните маршрути за доставка на руски газ за Европа. На свой ред Путин подчерта, че "Турски поток" работи гладко и европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това. Руският президент благодари също на турския си колега за решението на въпроса с износа на украинско зърно.

Междувременно Русия забрани на инвеститори от неприятелски държави да продават дяловете си в стратегически предприятия, съобщиха руските агенции, цитирани от Франс прес. Президентът Владимир Путин подписа указа, с който също се забранява продажбата на акции в консорциума за петрол и газ  "Сахалин-1" в Далечния изток. Мярката ще е в сила до края на годината.

Очаква се двамата лидери да обсъдят широк спектър от теми, сред които войната в Украйна, Сирия, международни въпроси, а също и двустранните отношения и сътрудничество. 

В навечерието на срещата Ердоган обяви, че възнамерява да започне нова трансгранична операция в северната част на страната, като плановете ѝ са насочени към зона, която включва двата ключови града Манбидж и Тал Рифат. Целта е да се освободи районът от бойци, свързани с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК). Според анализатори, турският президент се надява да получи одобрението на Москва, преди турската армия да нахлуе в съседна Сирия. 

Дневният ред на срещата включва още доставките на зърно, където Турция играе важна посредническа роля между страните в конфликта, която спомогна за осигуряването на ключова сделка за доставките на зърно от Украйна към световните пазари. В дневния ред на двамата лидери в Сочи се очаква и темата за първата турска АЕЦ "Аккую" – проект, осъществяван от компанията "Аккую нуклеар", в която над 99 процента от акциите се притежават от корпорацията Росатом, въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Турция и Русия през май 2010 г. На срещата в Сочи двамата лидери планират да обсъдят и военно-техническото сътрудничество помежду си. 

През изминалата нощ руските въоръжени сили са обстрелвали украинските градове Николаев, Никопол и Запорожие

Докладът на правозащитната организация на "Амнести интернешънъл", която обвини Украйна в застрашаване на цивилни с разполагането на войски в жилищни райони, предизвика остра реакция от страна на украинския президент Володимир Зеленски, който изтъкна, че той се опитва да насочи отговорността от агресора към жертвата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!