Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия експулсира 4 български дипломати и 10 служители от мисиите ни

| обновено на 05.08.22 в 15:54
Министерство на външните работи на Руската федерация
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посланикът на Република България в Москва Атанас Кръстин е бил поканен на среща в Министерството на външните работи на Руската федерация днес, където е уведомен, че четирима български дипломати и десет технически служители от дипломатическите ни представителства в  Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на промишлеността на Република България в Москва са обявени за персона нон грата, съобщи днес българското МВнР.

Те следва да напуснат страната в срок до 120 часа.

Руската страна е информирала, че предприема тази мярка в отговор на решението на българската страна от 28.06.2022 г. за намаляване на числеността на персонала на руските представителства у нас във връзка с действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, посочват от МВнР.

"Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителни щети на традиционните връзки между нашите страни...но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да пожертва интересите на партньорите си, за да навреди на Русия", посочват от руското министерство, цитирано от Франс прес

"Искаме да подчертаем, че отговорността за последиците от тези контрапродуктивни стъпки изцяло и напълно е на правителството на Кирил Петков", допълват от руското МВнР. И отбелязват, че "Русия е убедена, че неприятелските действия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени