Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гимнастиците ни гонят класиране сред първите 13 на ЕП в Мюнхен

България ще бъде представена с пълни отбори при мъжете, младежите и девойките на европейското първенство по спортна гимнастика което ще се проведе от 11 до 21 август в германския град Мюнхен. При жените страданата ни ще разчита само на една гимнастичка в лицето на Валентина Георгиева.

Президентът на централата Красимир Дунев заяви, че националите заминават с големи очаквания.

„Очакванията ми са големи, тъй като мисля, че дадохме една добра заявка с Божидар Златанов на олимпийския фестивал Банска Бистрица, където имаше доста голям успех. Единствено съжалявам, че не чухме българския химн на успоредка. Той имаше големи шансове да вземе златен медал. И второто нещо, за което съжалявам е, че не ни позволиха да пратим пълен отбор, защото мисля, че щяхме да имаме голям успех. Но да говорим сега за Европейското първенство. Мисля, че дойде време да събираме плодове. Наистина много съм радостен и щастлив, че подготовката мина много добре и специално при младежи очаквам много добри резултати – финали със сигурност, а даже и медали. При мъжете целта ни е да се класираме в топ 13 като отбор, за да имаме право да вземем участие на Световното първенство в Ливърпул тази година. Подготовката върви добре. Вчера имаше контролно при мъжете. Всяка седмица правим по две контролни, така че вървим все нагоре“, сподели олимпийският вицешампион на висилка от Игрите в Атланта.


При мъжете в Мюнхен ще стартират Йордан Александров, Дейвид Хъдълстоун, Теодор Трифонов, Димитър Димитров и Райън Радков, а при младежите - Даниел Трифонов, Божидар Златанов, Здравко Добрев, Руслан Делибалтов и Давид Иванов.

„Чувствам се добре, тренирам всеки ден. Опитвам се да се подобрявам с всяка тренировка и да изчиствам грешките, които мога да поправя до Европейското първенство. Старая се много и се надявам да си изиграя съчетанията. Ще играя на всички уреди, така че има какво да се види със сигурност. Да, има голяма промяна. Доста голямо усложнение има в съчетанията. Целта ми е да съм жив и здрав, и да си изиграя съчетанията. Все пак 2020-а беше доста тегава година за мен и искам да подобря представянето си. Надявам се да се види, че има подобрение“, коментира Дейвид Хъдълстоун, който представя България на олимпийските игри в Токио миналата година.
„Всичко е наред при мен. Подготовката върви доста добре. Остава още малко до заминаването, всички сме здрави. Имахме няколко контролни състезания в подготовката. Като цяло това е отборно първенство, така че за нас голямата цел е да се класираме сред първите 13 отбора. Това е най-важното. На успоредка и висилка няма да добавям никакви усложнения. Просто изчиствам съчетанията. Ще се опитам да помогна на отбора по най-добрия начин. Ще играя многобой и на шестте уреда ще опитам да дам всичко от себе си, и да помогна на отбора. Целта са финали на успоредка и висилка. Тези два уреда са ми най-добрите и там имам най-голям шанс“, заяви Йордан Александров.

При жените ще участва единствено Валентина Георгиева, а при девойките тимът е в състав - Елена Николова, Никол Соколова, Никол Стоименова, Виктория Венциславова и Диана Георгиева.
„От подготовката точно не мога да кажа, че съм доволна, тъй като боледувах и нямах много време за подготовка. Всичко стана малко в последния момент. Реално аз искам просто да си изиграя добре съчетанията и гоним финал поне на прескок. Това мисля, че е уредът, на който съм най-подготвена. Вече съм доволна, защото вдигнахме успоредката като сложност. На земната гимнастика добавихме още една серия, а гредата не сме я пипали, а я правим по-стабилна. За да стигнем до Световното първенство през октомври трябва да се постарая в многобоя да сме в топ 20 като резултат. Затова просто ще се молим на всякъде да е изиграно стабилно, а другото – с времето си“,, коментира Валентина Георгиева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени