Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Културама" разчупва рамките

Четвъртото издание концентрира програмата си през септември, но прояви ще има на 10 август и на 1 октомври

Снимка: culturama.art

Изключителни музикални артисти от Великобритания, Германия, Франция и Испания, гостували на световни сцени, ще посетят столицата ни по покана на организаторите от Фондация "Културни перспективи" за четвъртото издание на фестивала "Културама" (Culturama).

Българската публика ще може да се наслади на стилово многообразие - класическа музика, джаз, перкусии, електронна музика с акустични инструменти, „пещерно“ R&B, изпълнено с латиноамерикански високи дози рок…

Всъщност, есенният цикъл на фестивала започва още на 10 август с концерт на Ина Кънчева и Consone Quartet в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика“.

Звездното ни сопрано ще колаборира с първият квартет за старинни инструменти, избран за артист от новото поколение на Би Би Си - Consone Quartet, за да представят творби на Шуман, Менделсон и Густав Малер.

Концертът носи интригуващото заглавие „Любовта и животът на жената“ и ще бъде изнесен и в Пловдив на 11 август от 19:00 ч. в Етнографски музей.

"Този път програмата на фестивала е по-различна, защото освен рамка на представяне на стипендиантите на фондацията, за пръв път обединяваме усилията и творческия си капацитет с Василена Серафимова, за да направим събитие с международно измерение. Каним квартети и секстети – творчески формации от Европа", каза пред Радио София Ина Кънчева. Тя създава „Културни перспективи“ през 2012 г. За изминалото десетилетие реализира много проекти, свързани с класическа музика, литература, изобразително изкуство, театър и др., дава успешен старт и шанс за по-нататъшно развитие на много артисти.

() Василена Серафимова, Ива Дойчинова и Ина Кънчева

Тазгодишното издание на фестивал започна с прояви още пред февруари. Много събития са предвидени от 20 септември.

"Бурното ни артистично и човешко приятелство с Василена Серафимова ще бъде коронясано с една детска книга в проект, който ще представим на 1 октомври – Деня на музиката" допълни Кънчева.

В книгата ще има поезия, посветена на елементарната теория на музиката.

"На 20 септември в "Квадрат 500" ще представим "Бах Огледало" с моя дългогодишен партньор Тома Енко , който е на границата на класическата музика и джаза. Опитваме се да импровизираме върху музиката на този велик композитор, който ни вдъхновява, да прекомпозираме с много любов", отбеляза Василена Серафимова. Тя е една от най-успешните български перкусионисти днес, отличена с многобройни награди от най-престижните международни конкурси. Учила е в Плевен, Париж, Ню Йорк. Нейните проекти вплитат класическа, джаз, електронна, фолклорна музика, тя е в непрестанно търсене на общ език между различните видове изкуства.

Фестивални събития са предвидени на различни места в София – в барове, в Университетската ботаническа градина, Кино Кабана.

За повече подробности чуйте целия разговор на Ива Дойчинова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.