Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Регламентът за намаляването на потреблението на газ в ЕС - скоро в официалния вестник на ЕС

Илюстрация: consilium.europa.eu

Страните-членки на ЕС приеха на писмена процедура регламента за намаляване на потреблението на газ в Общността с 15 на сто до края на март следващата година. Решението бе взето с квалифицирано мнозинство, като срещу него гласуваха Унгария и Полша. 

В приетия регламент, който се очаква да бъде публикуван скоро в Официалния вестник на ЕС и да влезе в сила на следващия ден, се предвижда възможност Съветът да обяви "състояние на тревога в Съюза" във връзка със сигурността на доставките, като в такъв случай намаляването на потреблението на газ става задължително. За да бъде задействана тя обаче, е необходимо поне пет страни-членки да поискат това от Европейската комисия.

Изключение от задължителното намаление е предвидено за островните държави Кипър, Малта и Ирландия, чиито системи не са свързани с европейската енергийна система.

То може да се приложи и за балтийските страни, които са синхронизирани с мрежата на Русия в случай, че тя отреже техния достъп до нея. Мярката се прилага поради опасността Русия да прекъсне доставките си за още държави от ЕС, както вече направи за 12 страни-членки, сред които и България.

Полша обясни несъгласието си с приемането на регламента с мотива, че решения, свързани с енергийния микс трябва да се приемат с единодушие и е против Комисията или останалите страни-членки да налагат ограничения на потреблението на която и да било държава от Общността. Комисията и страните-членки обсъждат и възможността за налагане на таван на цените на енергията. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.