Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъб Донев: Доставките на газ за България са осигурени само до август

Гълъб Донев
Снимка: БГНЕС

Доставките на газ за България са осигурени само до август, заяви служебният премиер Гълъб Донев в интервю за БНТ. В отговор на въпрос ще подновим ли преговорите с "Газпром", той отговори:

"Ние ще търсим възможни източници за пълна диверсификация на доставките на газ в България и ще търсим да обезпечим цялото количество газ, което е необходимо за отоплителния сезон за топлофикациите, количеството газ, което е необходимо на бизнеса и количеството газ, което е необходимо на газоразпределителните дружества, които доставят газ на битовите потребители, които се отопляват на газ". 

"Ние сме отворени и ще осигурим доставките на България от сигурни източници, на достъпна цена, така че да не правим търгове от ден за ден", отбеляза той.

Служебното правителство ще положи всички усилия интерконекторът с Гърция да бъде готов въведен в експлоатация, защото гарантира доставката на газ от Азербайджан, увери Донев:

"Има много неща, които трябва да бъдат извършени, а за тези седем месеца, те не са били приключени. Нямаме нито Акт 15, да не говорим за Акт 16, за интерконектора с Гърция. Говори се за отмяна на решението за промяната на интерконектора Надзорния съвет, българските граждани трябва да знаят, че тази отмяна на това решение е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на Надзорния съвет". 

Компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества, уточни Донев.

Водеща при смените на ръководители на различни ведомства е професионалната квалификация, заяви още Гълъб Донев. Той определи като "по-особен" случая с НАП:

"Там доста добре е анализирано и може да се види с резултатите, които НАП показва за изпълнението на приходната част на бюджета през първите 6 месеца на годината, с анализите и прогнозите, които са правени до момента – че те не съответстват на реалната ситуация в страната, така че мотивите са изключително чисти и изрядни и фактите говорят за това защо са направени тези смени".

Той допълни, че няма да коментира назначенията на заместник-министри, тъй като това са политически кабинети и е нормално всеки министър да влезе със свой политически кабинет.

Гълъб Донев каза още, че държавата е в кризисна ситуация, но че няма да се въвежда извънредно положение:

"Това меко казано, ако мога да се пошегувам, е несериозно твърдение, въпреки че видях и че автобиографиите на министрите, профилът на това служебно правителство клони към един такъв военен щаб, може би имат предвид и моето първо висше образование – Военновъздушното училище. Не, нямаме такива намерения". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!