Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания се бори с поредните горски пожари това лято

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания се бори с поредните горски пожари това лято. Над 4000 хектара са изгорели в автономната област Галисия, където има седем активни огнища.

Пламъците в Бойро, провинция Ла Коруня, са изпепелили 1750 хектара, съобщиха от регионалното правителство в Галисия. Гасенето се усложнява от силните ветрове в зоната. Около 700 души бяха евакуирани спешно от къмпинг в Рибейра. До 300 хектара се разрасна пожарът в Понте Калделас, който вече е под контрол. Огнеборците са успели да овладеят и стихията във Верин, Оуренсе, унищожила площ от 600 хектара.

Голямо огнище има и в провинция Авила в областта Кастилия и Леон. Над 400 пожарникари участват в гасенето, което се извършва и по въздух. Местните власти подозират умишлен палеж, води се разследване.

Кризата с пожарите се задълбочава от продължителните жеги и сушата.

Тази седмица централното правителство на Испания прие план за подобряване на координацията между институциите за превенция и противодействие на горските пожари и за възстановяване на опустошените зони. Само през юли в страната са изгорели над 200 хиляди хектара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!