Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири кораба със селскостопанска продукция напуснаха тази сутрин украински черноморски пристанища

Товарен кораб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четири кораба, натоварени със селскостопанска продукция, напуснаха тази сутрин украински черноморски пристанища и поеха курс към Истанбул, съобщи Министерството на отбраната на Турция.

Един от плавателните съдове е тръгнал от Одеса, три - от Черноморск. Корабите ще хвърлят котва на север от Истанбул и ще преминат инспекция от Съвместния координационен център, се казва в съобщението на турското министерство на отбраната.

Единият кораб превозва шест хиляди тона олио за Италия, другият трябва да достави в Китай 45 хиляди тона слънчогледово семе, третият пътува към Истанбул с 66 хиляди тона царевица, а четвъртият (също за Турция) - за Искендерун с 44 тона царевица.

Износът на украинско зърно от черноморските пристанища се извършва в рамките на споразумението, подписано на 22 юли в Истанбул от представители на Русия, Украйна, Турция и ООН. То определя реда за безопасен изход на търговски плавателни съдове от черноморските пристанища под контрола на Украйна по специално създадени морски хуманитарни коридори.

Първият кораб с украинско зърно напусна Одеса сутринта на 1 август. Властите в Киев очакват износът се увеличи до 3 милиона тона на месец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна