Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морско дъно или плаж? Летен казус с чадъри и шезлонги в Несебър

Снимка: Областна администрация

Шест дни след като изтече крайният срок за премахването на чадърите и шезлонгите от малкия плаж до Ветроходния клуб в Несебър - плажните съоръжения още са там. Те са поставени за безплатно ползване от хотелиера на почивната база до плажа, но от Областната управа в Бургас заявиха, че за действията му няма правно основание.

Междувременно на плажната ивица непрекъснато избухват конфликти между гости на хотела и жители на Несебър.

Расте напрежението на малката - близо 662 квадратни метра, плажна ивица, която се образува през летните месеци при отдръпването на морето. В кадастралната карта територията не е регистрирана като морски плаж, а представлява част от морското дъно.

Преди 11 дни собственикът на близкия хотел Радостин Дачев нареди чадъри и шезлонги на плажа. Какво се случва сега обяснява Кръстьо Пеев от Сдружението "Общински съвет Несебър": "Тези незаконно поставени чадъри и шезлонги и липса на реакция от страна на отговорните органи започнаха да водят до сериозни конфликти и сблъсъци на плажа. Минава персонал на хотела, нареждат шезлонгите, отварят чадърите, след което минават и разполагат хавлии по всички шезлонги. И съответно, ако на тях има други хора - било то местни, или туристи, се стига и до конфликти“.

Не сме получили заповедта на областната управа за премахване на чадърите и шезлонгите, заяви хотелиерът Радостин Дачев: "Чакаме да я получим, чакаме да видим основанията и да преценим как да действаме“.

На въпрос дали ще оспорват заповедта Дачев отговори: "Нека да видим мотивите".

От Областната управа в Бургас заявиха, че ако плажните съоръжения не бъдат премахнати, ще бъдат иззети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна