Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спазвайте указанията на спасителите и не се "възползвайте" от отсъствието им!

Снимка: БГНЕС

Тази вечер на плажа в Несебър - на Буната срещу яхтеното пристанище, председателят на Националната комисия по водно спасяване и член на Националния съвет на БЧК доц. Стоян Андонов ще връчи благодарствени грамоти на спасители, предотвратили инциденти с удавяне в морето, при които бяха спасени и три деца.

Това обясни за "Хоризонт" Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към БЧК:

"Четиримата герои, както ние ги наричаме, и не само ние, а  всички - младата спасителка от Бургас, която помогна на три деца да се спасят от тежък инцидент, и тримата спасители от Южния плаж в Несебър, които след много тежка акция, спасиха трима мъже от удавяне. Ръководството на БЧК предложи и реши да награди тези герои с грамоти".

Подценяване на флаговата сигнализация и влизане в морето след приключване на работното време на спасителите са някои от грешките, които се допускат от почиващите, каза още Антон Налбантов:

"Съветите са да не предизвикват такива ситуации, в каквито се е наложило така да се каже, да създаваме тези герои - т.е. да не влизат дните, в които Черно море не е за влизане. Т.е. в дните, които спасителите са отбелязали с флагова сигнализация "червено". Да спазват техните указания и да не се "възползват" от отсъствието им след работно време, след 18:00 часа, както се е случило в Несебър.

Тези дни морето е безкомпромисно. Когато е спокойно, разбира се, да се забавляват, да почиват, за това са отишли. Трябва да спазваме тези елементарни правила".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна