Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелен пояс, водно оръдие и пръскачки срещу запрашаването край ТЕЦ "Бобов дол"

ТЕЦ "Бобов дол"
Снимка: Кирил Фалин, БНР, архив

От ТЕЦ "Бобов дол" уверяват, че са взели мерки да бъде намалено замърсяването на въздуха в района. За целта е оформен зелен пояс от около 1000 дървета между централата и близкото Големо село, изградена е и система за оросяване, посочват от дружеството. На багера, който подава въглища към котлите, пък е монтирано специално водно оръдие.

Засадените дървета са от бързо растящ вид и те ще са един от начините при ветровито време и други атмосферни условия да се намалява разпространението на прах в района, непосредствено до централата, пояснява изпълнителният директор инж. Любомир Спасов: "Зелена ограда – покрай оградата между селото и нас, в близост до "черното езеро" – в тази част е направено. (Там) когато стане много сухо и има вятър, се вдига прах".

Инж. Спасов поканил общинските съветници и ръководството на Общината да посетят на място централата и да се запознаят с предприетите мерки, каза кметът на Бобов дол Елза Величкова: „Като се отзовем на поканата, да ги видим, да се уверим. Казват, че това помага за улавянето на прах“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна