Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загуби за българските отбори на Шахматната Олимпиада

Шахмат
Снимка: БТА

Националните отбори на България за мъже и жени допуснаха загуби в деветия кръг на Шахматната Олимпиада в Ченай, Индия.

При жените българките отстъпиха с 1:3 точки на тима на Казахстан, въпреки че бяха в добри позиции поне за равенство. Белослава Кръстева на втора дъска и Габриела Антова на трета направиха ремита, като Антова пропусна да реализира топовен ендшпил, в който бе с две пешки повече спрямо съперничката си. На първа и четвърта дъска обаче Нургюл Салимова и Виктория Радева допуснаха загуби, като Радева можеше да стигне и до реми, ако не бяха някои неточности в края на партията.

Поражението, което е едва второ за българките, ги остави на 12-о място в класирането с 13 мач-точки. Начело с 15 мач-точки излезе съставът на Полша, който надигра с 2,5:1,5 точки едноличния лидер до момента Индия. В десетия кръг България ще играе с отбора на Монголия.

При мъжете България отстъпи с 1,5:2,5 точки на Швеция. Разликата между двата тима дойде на първа дъска, на която Нилс Гранделиус спечели с белите фигури срещу Момчил Петков. В другите три партии българските шахматисти Цветан Стоянов, Лъчезар Йорданов и Тодор Георгиев направиха ремита.

В класирането България е на 60-о място с 10 мач-точки и в десетия кръг ще играе с тима на Нова Зеландия. Начело в подреждането при мъжете е Узбекистан с 16 точки, пред втория отбор на Индия и Армения с по 15 точки. 

До края на 44-тата Шахматна Олимпиада остават още два кръга.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!