Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията "Ационе" излезе от съюза с Демократическата партия преди предсрочните избори в Италия

В подготовка за предсрочния вот в Италия  на 25-и септември, неочаквано от лявоцентристката коалиция на Демократическата партия се отказа либералната  “Ационе”.  Основана е през 2019 година от Карло Календа, който бе министър  в правителството на Матео Ренци и на Паоло Джентилони от демократическата партия.

Само  дни след споразумението да е в коалицията на Демократическата партия, лидерът на "Ационе" Карло Календа реши партията му да я напусне. Това стана, след като към демократите, освен настоящия външен министър в оставка Луиджи Ди Майо, който се отцепи от "Пет звезди", се присъединиха "+ Европа", партията на Зелените и Италианската левица.

В телевизионно интервю Календа обясни оттеглянето си , че така  коалицията е губеща. Той обаче ползва символа на " + Европа", която остава в коалицията. Липсата на символика би наложило събиране на подписи за участие в изборите. За да  избегне тази процедура, Календа може да се съюзи с "Италия вива", чийто лидер Матео Ренци заяви, че е дошло време за създаване на трето политическо ядро.

На 12-ти и 13-ти август, партиите трябва да представят символите си във вътрешното министерство, а на 21-ви и 22-ри август листите и кандидатурите за предсрочния вот на 25-и септември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени