Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум на испанското правителство във връзка с мерките за пестене на енергия

Снимка: Алами/Ройтерс

Испанското правителство свиква днес форум, на който ще бъдат анализирани мерките за спестяване на енергия. Те бяха одобрени от правителството и влизат в сила от сряда. Недоволство изразиха от опозицията, регионални ръководители, както и някои сектори.

Форумът е с участието на вицепремиера и министър на екологичния преход Тереса Рибера, както и на министъра на индустрията, търговията и туризма Рейес Марото. Присъствието им беше обявено след критиките на опозицията за плана, одобрен от централното правителство миналата седмица.

"Вместо да се справя с проблемите със споразумения, с диалог и добри предложения, Санчес импровизира, като прилага едностранни мерки, които не обсъжда с никого. И този никой са автономните области, които да ги прилагат", заяви лидерът на Народната партия Нунес Фейхо.

От правителството възразиха, че са имали консултации през юли със съответните администрации и не са получили възражения. Освен това самият текст на кралския указ предполага гъвкавост на мерките в съответствие с трудовото законодателство, например климатиците в ресторанти могат да работят и на 25 градуса.

Новите мерки включват ограничаване на температурата в офиси, хотели, търговски обекти и в обществения транспорт -  да не е по-ниска от 27 градуса през лятото, а през зимата да не надвишава 19 градуса.

Управляващите настояха, че мерките са в синхрон с останалите европейски страни на фона на високата инфлация и войната в Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени