Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай започва нови военни учения в близост до Тайван

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайските военни сили обявиха в понеделник началото на нови учения около Тайван - само ден, след като приключиха армейските учения, дошли в отговор на визитата в Тайван през миналата седмица на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, предаде Ройтерс.

Въпреки че продължителността на военни тренировки не беше уточнена, Командването на Източния театър на въоръжените сили на Китай потвърди, че ученията ще се съсредоточат основно върху тестването на способностите на страната за борба с подводници и морско нападение. Въпреки това, тези военни учения са широко разглеждани като средство за натиск върху отбраната на Тайван след посещението на Пелоси в Тайпе.

Новината идва, след като миналата седмица Пекин потвърди, че отговорът му на "провокативните действия" на Вашингтон няма да приключи с мерки, които се фокусират главно върху прекъсване на военните комуникационни канали между Китай и САЩ.

В неделя китайският външен министър Ван И пък подчерта, че посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван е "груба намеса" във вътрешните въпроси на Пекин, тъй като "Тайван не е част от Съединените щати, а територия на Китай". Това заяви Ван И по време на негово посещение в Бангладеш.

Вашингтон направи и други грешни ходове, като "одобряваше" сепаратистите, които подкрепят движението за "независимост на Тайван" и като "умишлено" подкопаваше мира в Тайванския пролив, подчерта още първият дипломат на Пекин.

"Съединените щати са свикнали първо да създават проблем, а след това да го използват, за да реализират собствените си стратегически планове. Има признаци, че САЩ се опитват да повторят старите си трикове при планирането на посещението на Пелоси и се възползват от възможността да увеличат своите военни разположения в региона“, заключи вчера Ван И.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!