Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Милков разказва в минисериал историята на българските медици в Либия

Георги Милков
Снимка: Стопкадър, БНТ

Журналистът Георги Милков - кореспондент от 2000 година в Триполи по делото, което беше заведено срещу българските медицински сестри - гостува в БНР по повод премиерата на документалния му сериал: „Знам какво направихте в Либия“. Сериалът отговаря в епизоди от по 3 до 5 минути на въпросите защо именно българите са арестувани, откъде е СПИН заразата в Бенгази и кой освободи медиците и др.
"Картината вече е доста ясна от дистанцията на времето. Колкото повече време минава, толкова по-лесно ще е да имаме отговори. Сериалът е форма, която „24 часа“ избра да запознае читателите си по един различен начин".

Случаят е на повече от 20 години и има поколения, които не са запознати с него, каза Милков в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

"Целта е, освен да запознаем хора, които може би като малки са чували нещо по телевизора, да си припомним всички ние, българите, че това беше един изключително сериозен проблем - най-дългата и най-тежка заложническа драма в новата история на България, но това е и проблем, който успя да ни накара да бъдем единни като българи. Обществото беше единно по този въпрос и през цялото време, през всичките тези осем години, успя с един постоянен натиск да накара три последователни български правителства, двама президенти да работят целенасочено за една кауза. Три последователни правителства работиха по една цел с различни методи и подходи… Българите спасиха своите хора, защото ако българите, през всичките тези години, не настояваха и не натискаха своите правителства и управляващи да направят всичко възможно за освобождаването на тези хора, всичко щеше да оттече“.

Ако казусът с българските медици в Либия бъде обобщен, това може да е наръчник към следващите поколения дипломати и държавници, категоричен е Милков. Той коментира и преговорите с Русия

„В тази ситуация, в случая ние не сме сами, не сме една малка държава. Тук става дума за общност, за един съюз, който мисля, че има доста по-големи и методи, и лостове за преговори“.

Войната в Украйна няма да свърши скоро, подозира той. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени